ΔΕΗ: Προχωρά σε καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την Αλουμίνιον ΑΕ
Την άμεση καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την Αλουμίνιον ΑΕ με ισχύ από τις 18 Νοεμβρίου 2013 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της διαιτησίας η οποία όρισε την τιμή με την οποία πρέπει να της πουλά το ρεύμα.
Την άμεση καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την Αλουμίνιον ΑΕ με ισχύ από τις 18 Νοεμβρίου 2013 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της διαιτησίας η οποία όρισε την τιμή με την οποία πρέπει να της πουλά το ρεύμα.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ
«Σε συνέχεια της πρόσφατης Απόφασης (υπ΄αριθμ. 1/2013) της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου στη ΡΑΕ, η οποία επιδίκασε τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. καταφανώς κάτω του κόστους, προκαλώντας αναδρομικά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στη ΔΕΗ Α.Ε., το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης αποφάσισε την άμεση καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ με ισχύ από τις 18 Νοεμβρίου 2013 και απεστάλη σήμερα σχετική δήλωση – καταγγελία.»
» Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ελήφθη ομόφωνα για την προστασία των μειζόνων συμφερόντων της Επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
- Με την απόφαση της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου (2 προς 1) η ΔΕΗ πρέπει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ σε τιμή κάτω του κόστους επί ζημία της Επιχείρησης.
- Η ΔΕΗ οφείλει να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέπει τη ζημία των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου της.
- Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ επιλεκτικά προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ σε τιμή κάτω του κόστους συνιστά στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού.
- Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πράξει οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να μην χορηγεί κρατική ενίσχυση που απαγορεύεται από το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο.»
«Για τους λόγους αυτούς, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης που υφίσταται έως τώρα εκ συμμορφώσεως της προς την απόφαση της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου, η ΔΕΗ οφείλει να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού την εφεξής ζημία, καθώς και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης που λειτουργεί τελικά σε βάρος όλου του Κοινωνικού Συνόλου» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Ανακοίνωση της ΡΑΕ (6 Νοεμβρίου)
Ορισμένα πρόσφατα, απολύτως ψευδή και παραπλανητικά, δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των εταιρειών ΔΕΗ Α.Ε. και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., φέρουν τη ΡΑΕ δήθεν ως θεσμικά συμμετέχουσα ή εμπλεκόμενη (ελάχιστα δε εξ αυτών, και ως κύριο «ελεγκτή» ή «εποπτεύοντα») τη Διαιτησία, και, ως εκ τούτου, υπονοούν ότι η Αρχή είναι «υπεύθυνη» ή «συνδιαμορφωτής» των αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη να διευκρινίσει τα ακόλουθα, σε σχέση με το δικό της θεσμικό ρόλο και αρμοδιότητες:
1. Το Διαιτητικό Δικαστήριο του άρθρου 37 του ν.4001/2011 συνιστά συλλογικό όργανο που συγκροτείται από τρία (3) μέλη που ορίζονται από τους διαδίκους (δύο διαιτητές και τον επιδιαιτητή) και είναι απολύτως ανεξάρτητο και διακριτό έναντι του συλλογικού οργάνου της Ολομέλειας της ΡΑΕ, αλλά και έναντι των στελεχών της Γραμματείας της Αρχής, με τελείως διαφορετικές εξουσίες και αρμοδιότητες, όπως άλλωστε ρητώς ορίζεται και στον οικείο Κανονισμό Διαιτησίας. Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, ως συλλογικό όργανο, δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή και δεν συνέδραμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Διαιτητικό Δικαστήριο, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαιτητικής διαδικασίας έως και τη λήψη της σχετικής διαιτητικής απόφασης. Η διαιτητική διαδικασία διενεργήθηκε στο κτίριο της ΡΑΕ, κατόπιν απόφασης των δύο μερών που υπήχθησαν στη Διαιτησία, και εφάρμοσε αυστηρά τις διατάξεις του ν.4001/2011 και του οικείου Κανονισμού Θεσμικής Διαιτησίας.
2. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των εταιρειών ΔΕΗ Α.Ε. και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αριθμείται ως «ΡΑΕ/1/2013». Η αναφορά αυτή είναι εσφαλμένη και εάν πράγματι υφίσταται, δημιουργεί σύγχυση ως προς τη φύση της απόφασης και το όργανο έκδοσής της, καθώς παραπέμπει λανθασμένα σε απόφαση ΡΑΕ.
3. Η ΡΑΕ ζήτησε με σχετική επιστολή της (αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-56263/17.10.2013) προς το Διαιτητικό Δικαστήριο να της γνωστοποιηθεί επισήμως το αποτέλεσμα της εν λόγω διαιτητικής διαδικασίας, προκειμένου να προβεί σε τυχόν ενέργειες αρμοδιοτήτων της, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και την Απόφαση ΡΑΕ 346/2012 για τον καθορισμό προσωρινής τιμής. Ωστόσο, έως σήμερα, δεν έχει λάβει επισήμως ουδεμία απάντηση.
4. Για την αποφυγή οποιασδήποτε ταύτισης ή σύγκρισης της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου με οποιαδήποτε απόφαση της ΡΑΕ, και ειδικά με την Απόφαση 346/2012, με την οποία καθορίστηκε, ως προσωρινό μέτρο, η τιμή των 42 ευρώ/MWh, επισημαίνεται ότι η εν λόγω προσωρινή τιμή δεν περιλαμβάνει χρεώσεις, όπως είναι οι χρεώσεις χρήσης Συστήματος, οι χρεώσεις επικουρικών υπηρεσιών, οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι επιβαρύνσεις για τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ/ΛΑΓΗΕ. Η συνεκτίμηση των χρεώσεων αυτών θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της προσωρινής τιμής περίπου στα 46 ευρώ/MWh.
Ανακοίνωση της ΡΑΕ (7 Νοεμβρίου)
Δεδομένου ότι οι ανακρίβειες για την εμπλοκή της ΡΑΕ στη διαιτητική διαδικασία ΔΕΗ Α.Ε. – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. συνεχίζονται, διευκρινίζεται ότι ο Επιδιαιτητής αποτέλεσε κοινή επιλογή των Προέδρων των δύο Ομίλων, ΔΕΗ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
Στη συνέχεια, η επιλογή αυτή αποτυπώθηκε στη σχετική απόφαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ και του Προέδρου, σύμφωνα με τις επιταγές του ν.4001/2011 και του Κανονισμού Διαιτησίας.
Υπογραμμίζεται ότι, ακολούθως και πριν από την έναρξη των εργασιών του διαιτητικού δικαστηρίου, και τα δύο Μέρη, ΔΕΗ Α.Ε. και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. αποδέχθηκαν ανεπιφύλακτα, εγγράφως, τον ορισμό του εν λόγω Επιδιαιτητή, καθώς και των άλλων δυο διαιτητών.
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Για «στημένη διαιτησία» που ευνοεί την επιχείρηση ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ εις βάρος της ΔΕΗ, κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Για «πρωτοφανή, σκανδαλώδη και αδικαιολόγητη απόφαση υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και σε βάρος της ΔΕΗ» αλλά και «στημένη διαιτησία» κάνουν λόγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, αναφερόμενοι στην απόφαση της μόνιμης επιτροπής διαιτησίας που «ζημιώνει τη ΔΕΗ με 109 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 01/07/2010 έως 31/09/2013» και ζητούν την ανάκλησή της.
«Συνέπεια αυτής της απαράδεκτης απόφασης είναι η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μετακυλιστεί στους οικιακούς καταναλωτές και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις», όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υπογραμμίζουν:
«Η απόφαση αυτή αποτελεί σκάνδαλο, διότι η επιτροπή διαιτησίας που όρισε η ΡΑΕ λειτούργησε ως εκπρόσωπος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, αφού το σκεπτικό της απόφασης θεωρεί ως μόνα αξιόπιστα στοιχεία αυτά που προσκόμισε η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, και αγνόησε εντελώς τα εμπεριστατωμένα στοιχεία του κόστους, που παρουσίασε η ΔΕΗ. Το σκάνδαλο πολλαπλασιάζεται διότι η επιτροπή διαιτησίας όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την άρνηση της εν λόγω εταιρείας να καταβάλει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ, ύψους τουλάχιστον 116,4 εκατ. ευρώ, αλλά με την απόφαση-σκάνδαλο που έλαβε, ουσιαστικά, δικαίωσε την ιδιοκτησία της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ για την ως τώρα απαράδεκτη τακτική της».
«Οφείλει η ΡΑΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν αθωώνεται σε καμιά περίπτωση με τη σημερινή της ανακοίνωση, με την οποία προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, λέγοντας ότι αυτή είχε καθορίσει προσωρινή τιμή 46 ευρώ/MW, αντί 40,7 που όρισε η διαιτησία. Ομοίως, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα της Δημόσιας Επιχείρησης της οποίας είναι ο βασικός μέτοχος. Να στηρίξει έμπρακτα τη ΔΕΗ, στον αγώνα που ξεκίνησε για να ανακληθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να ανακληθεί άμεσα η σκανδαλώδης αυτή απόφαση και να αποδοθούν οι ευθύνες στη διοίκηση της ΡΑΕ που όρισε τη «στημένη» διαιτησία» καταλήγουν οι βουλευτές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξύπνησες στα άγρια χαράματα; Έξι τρόποι για να σε πάρει πάλι ο ύπνος
- «Καυτός» Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός έχει περισσότερα γκολ από πέντε ομάδες της Super League
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
- Η Μάιλι Σάιρους δήλωσε ότι το δαχτυλίδι των αρραβώνων της ήταν «προσφορά Black Friday»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)











































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442