Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Θα βοηθήσουμε το Ιράκ να καταπολεμήσει την αλ Κάιντα

ΗΠΑ: Θα βοηθήσουμε το Ιράκ να καταπολεμήσει την αλ Κάιντα

Έτοιμες να βοηθήσουν το Ιράκ στην καταπολέμηση «με αποτελεσματικό τρόπο» του δικτύου της Αλ Κάιντα δηλώνουν οι ΗΠΑ. Ο ιρακινός πρόεδρος Νούρι αλ Μαλίκι βρίσκεται στις ΗΠΑ μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Έτοιμες να βοηθήσουν το Ιράκ στην καταπολέμηση «με αποτελεσματικό τρόπο» του δικτύου της Αλ Κάιντα δηλώνουν οι ΗΠΑ.

«Επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να καταπολεμήσουν με αποτελεσματικό και συγκεκριμένο τρόπο τα δίκτυα αυτά» δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του ιρακινού προέδρου Νούρι αλ Μάλικι στις ΗΠΑ.

«Οι Ιρακινοί μας ζήτησαν εξοπλιστικά συστήματα (…). Υποστηρίζουμε τα αιτήματα αυτά και εργαζόμαστε στενά με το Κογκρέσο για το ζήτημα» πρόσθεσε ο αμερικανός διπλωμάτης που δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επισημαίνοντας ότι το δίκτυο της αλ Κάιντα, μέσω ενός παρακλαδιού του, του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, «είναι παρόν στο δυτικό Ιράκ» και ότι «οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο», ο αμερικανός αξιωματούχος έκανε έκκληση ώστε η Βαγδάτη «να αποκτήσει όπλα για να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα δίκτυα αυτά».

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν στρατιωτικά από το Ιράκ στο τέλος του 2011.

Στις ΗΠΑ ο ιρακινός πρόεδρος

Ο ιρακινός πρόεδρος Μάλικι πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μέχρι την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τη συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε ότι η παράδοση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στο Ιράκ είναι προγραμματισμένη για το επόμενο φθινόπωρο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το θέμα των F-16 δεν αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ του Μάλικι και του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το Ιράκ υπέγραψε πέρυσι ένα νέο συμβόλαιο για να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα 18 αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την πώληση στη Βαγδάτη 36 αεροσκαφών προκειμένου να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία.

Το Ιράκ κατέβαλε πρόσφατα το πόσο των 650 εκατομμυρίων δολαρίων για τα αεροσκάφη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο