Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ, λέει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ
«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση μου για μια παράνομη άσκηση ποινικής δίωξης. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και δεν την βαραίνει τίποτε», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής την οποία έχει κληθεί να ενημερώσει για τον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ.
«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση μου για μια παράνομη άσκηση ποινικής δίωξης. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και δεν την βαραίνει τίποτε», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής την οποία έχει κληθεί να ενημερώσει για τον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ.
Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Γεωργίου να απαντήσει αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί από τη θέση του λόγω της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα στατιστικά στοιχεία.
Τον είχε καλέσει επίσης να ενημερώσει αν διατηρεί επαγγελματική σχέση με το ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι έχει παραιτηθεί από το ΔΝΤ και δεν υπάρχει ασυμβίβαστο όσον αφορά στην αποκλειστική του απασχόληση στην ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Γεωργίου προσέθεσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από το ΔΝΤ στις 16/7/2010 και ανέλαβε καθήκοντα στην ΕΛΣΤΑΤ στις 2/8/2010.
Για τη δικαστική διερεύνηση για τα στατιστικά, ο κ. Γεωργίου επέμεινε ότι ενώ στο παρελθόν τα στατιστικά στοιχεία ήταν σε δεινή θέση, κατά τα τρία χρόνια άσκησης των καθηκόντων του τα δημοσιονομικά στοιχεία «έχουν επιτυχία χωρίς προηγούμενο», αφού δημοσιεύθηκαν έξι φορές χωρίς καμία επιφύλαξη από τη Eurostat.
Υποστήριξε ακόμη ότι η δίωξη σε βάρος του είναι παράνομη και με βάση το ενωσιακό δίκαιο και με βάση την ελληνική ποινική δικονομία.
Πόθεν έσχες
Ο κ. Γεωργίου αποκάλυψε ότι έχει λάβει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες.
Σχετικό ερώτημα υπέβαλε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Ο κ. Γεωργίου είπε ότι είχε υποβάλει ερώτημα στην Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, η οποία του απάντησε ότι δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους υποβολής πόθεν έσχες, με βάση το νόμο.
Όμως, ο κ. Γεωργίου ρωτήθηκε από την κ. Χρυσοβελώνη γιατί έχει εξαιρέσει τον εαυτό του από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, όπως οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλουν, και ακόμη γιατί δεν πρέπει ένας δημόσιος λειτουργός να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές.
«Υπέβαλα αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία για να εξαιρεθώ διότι δεν θα είχα κανένα όφελος απ’ αυτή την εισφορά», είπε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. «Δεν είναι θέμα της επιτροπής τα προσωπικά μου θέματα», δήλωσε λίγο αργότερα.
Ο κ. Γεωργίου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη δήλωση εμπιστευτικότητας την οποία υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Αρχής, η τήρηση του απορρήτου συνάδει με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και αφορά την τήρηση εμπιστευτικότητας και απορρήτου των στοιχείων που συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η ΕΛΣΤΑΤ δεσμεύεται ότι δεν θα δώσει τα στοιχεία πουθενά ούτε καν σε φορολογικές και δικαστικές ή άλλες αρχές, υπογράμμισε.