Οι ευρωβουλευτές ζητούν την διατήρηση της πολιτιστικής εξαίρεσης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα οι πολιτιστικές και οπτικοακουστικές υπηρεσίες να εξαιρεθούν ρητά από τη μελλοντική διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα, διατήρηση της πολιτιστικής εξαίρεσης ζητούσαν και σπουδαίοι σκηνοθέτες -κυρίως Ευρωπαίοι, φοβούμενοι περικοπές κονδυλίων προς το ευρωπαϊκό σινεμά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα οι πολιτιστικές και οπτικοακουστικές υπηρεσίες να εξαιρεθούν ρητά από τη μελλοντική διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ.
Σε απόφασή τους, την οποία ψήφισαν με 381 ψήφους υπέρ και 191 κατά, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν έτσι το αίτημα 14 ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού, περιλαμβανομένων αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι δεν θέλουν ο τομέας αυτός να περιληφθεί στην εντολή διαπραγμάτευσης που έχει δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στα τέλη Απριλίου, σημαντικοί σκηνοθέτες (οι περισσότεροι από την Ευρώπη) υπέγραψαν διακήρυξη απαιτώντας από τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών να εξαιρεθεί ο τομέας των οπτικοακουστικών υπηρεσιών από το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε τον Μάρτιο να επαναδιαπραγματευτεί την σχέση της με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, εάν δεν διατηρηθεί η ευρωπαϊκή εξαίρεση, τότε θα πάψει να ευνοείται ο ευρωπαικός κινηματογράφος. Αυτό θα επιφέρει σφοδρό πλήγμα στο ευρωπαϊκό σινεμά, καθώς θα περικοπούν άμεσα τα κονδύλια από την ΕΕ.
Οι σκηνοθέτες δήλωναν: «Θα αγωνιστούμε ώστε η Ευρώπη να συνεχίσει να γράφει την ιστορία της με το πνεύμα, με τον πολιτισμό, με ένα διαφορετικό βλέμμα στον εαυτό της και στον κόσμο, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να συνεισφέρουν βαθιές και περίπλοκες απαντήσεις στις προκλήσεις που θέτει η εποχή μας».
Ανάμεσα σε όσους είχαν υπογράψει ήταν ο Μίκαελ Χάνεκε, οι αδελφοί Νταρντέν, ο Πέδρο Αλμοδοβάρ, ο Τόμας Βίντερμπεργκ, ο Μισέλ Χαζαναβίσιους, ο Μάικ Λι, ο Κεν Λόουτς, ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Τάσος Μπουλμέτης.
Αντίθετα, στην ίδια συνεδρίαση, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν μια τροπολογία του γάλλου βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, συντηρητικό) Αρνό Ντανζάν, σύμφωνη προς τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία ζητούσε να αποκλεισθούν επίσης οι δημόσιες αγορές της άμυνας και της ασφάλειας.
Ορίζοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την συμμετοχή του στις συνομιλίες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ.
«Αυτό το Ψήφισμα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους το Συμβούλιο και η Επιτροπή, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει την τελική του έγκριση μόνο εφόσον υπάρξει θετικός αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους πολίτες μας» τόνισε ο εισηγητής της έκθεσης για το θέμα αυτό, Πορτογάλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Βιτάλ Μορέιρα.
Η Κομισιόν πρέπει να λάβει τον Ιούνιο εντολή από τα 27 κράτη μέλη για να αρχίσει αυτές τις συνομιλίες.
«Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στις 14 Ιουνίου» στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε η Λουσίντα Κρέιτον, η υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι όσον αφορά το τι θα περιλαμβάνει η εντολή που θα δοθεί στην Επιτροπή, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού, της άμυνας ή ακόμη στο ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, οι οποίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέπονται από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.