Καταγγελία του Βελγίου κατά της Γερμανίας για το κοινωνικό dumping
Το Βέλγιο κατέθεσε στην Κομισιόν καταγγελία κατά της Γερμανίας για τις πρακτικές κοινωνικού dumping, τις οποίες, κατά το Βέλγιο, εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια γερμανικές εταιρείες. Όπως επισημαίνει η βελγική κυβέρνηση, οι «mini jobs» (που είναι πλέον 7,5 εκατομμύρια στη Γερμανία) υπονομεύουν τους κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ.
Το Βέλγιο κατέθεσε στην Κομισιόν καταγγελία κατά της Γερμανίας για τις πρακτικές κοινωνικού dumping, τις οποίες, κατά το Βέλγιο, εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια γερμανικές εταιρείες.
Όπως επισημαίνει η βελγική κυβέρνηση, οι «mini jobs» που είναι πλέον αρκετά συχνές στη Γερμανία, υπονομεύουν τους κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ.
Πρόκειται για θέσεις εργασίας (συνολικά είναι 7,5 εκατομμύρια) που αμείβονται με τρία ή τέσσερα ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς εισφορές εργαζομένων ή εργοδοτών και χωρίς φορολογία. Πολλοί εργαζόμενοι με mini jobs είναι από την ανατολική Ευρώπη και απασχολούνται σε σφαγεία.
Αντιθέτως στο Βέλγιο οι χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι παίρνουν τουλάχιστον 12-13 ευρώ την ώρα και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
Είναι «ένας μη έντιμος ανταγωνισμός» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, είπε στο BBC η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βελγίου που επισήμανε ότι η Κομισιόν μπορεί να κάνει την Ευρώπη «μία περισσότερο κοινωνική ένωση».
Αφορμή για την αναφορά ήταν οι καταγγελίες από σφαγεία στο Βέλγιο ότι απειλείται η επιβίωσή τους γιατί τα γερμανικά σφαγεία λειτουργούν με μικρότερο κόστος.
Τις αντιρρήσεις τους για το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα εκφράζει στο BBC εκπρόσωπος του κόμματος Η Αριστερά που θυμίζει ότι η παράταξή του από καιρό επισήμανε τις πρακτικές dumping. Από την πλευρά τους, το SPD και οι Πράσινοι ζητούν να υπάρξει στη Γερμανία και επίσημα θεσπισμένος κατώτατος μισθός.
Αν και η Κομισιόν θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους που μετακινούνται προσωρινά από τη μία χώρα στην άλλη, δεν μπορεί να ορίσει έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή να ζητήσει τις χώρες-μέλη της ΕΕ συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ακόμη δεν μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Γερμανίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442