Ψέματα ότι «το Κόσοβο ήταν δικό μας» λέει ο σέρβος πρωθυπουργός
«Δέκα χρόνια λέγονταν ψέματα ότι το Κόσοβο είναι σερβικό και ότι αυτό είναι διακηρυγμένο στο Σύνταγμα» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε άρθρο του στο περιοδικό NIN του Βελιγραδίου. Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με αφορμή το άρθρο του πρωθυπουργού της Σερβίας, εκτιμά ότι η δήλωσή του είναι νέα ένδειξη ότι το Βελιγράδι έχει κάνει ιστορική στροφή στη στάση του, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δέκα χρόνια λέγονταν ψέματα ότι το Κόσοβο είναι σερβικό και ότι αυτό είναι διακηρυγμένο στο Σύνταγμα» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε άρθρο του στο περιοδικό NIN του Βελιγραδίου.
«Σήμερα, αυτό το ίδιο Σύνταγμα δεν βοηθά καθόλου» προσθέτει. «Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν μπορεί να μεταβεί στο Κόσοβο. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί. Ούτε η αστυνομία. Ούτε ο στρατός» τονίζει ο Ιβ.Ντάτσιτς.
Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με αφορμή το άρθρο του πρωθυπουργού της Σερβίας, εκτιμά ότι η δήλωσή του είναι νέα ένδειξη ότι το Βελιγράδι έχει κάνει ιστορική στροφή στη στάση του, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο άρθρο του, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, ο Ιβ.Ντάτσιτς επισημαίνει ότι το Κόσοβο ήταν σχεδόν για δέκα χρόνια θέμα ταμπού και γι’ αυτό, επίσημα, κανένας δεν τολμούσε να πει την αλήθεια.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς, στους Σέρβους επιτρέπεται μόνον να εγκαταλείψουν το Κόσοβο.
«Τόσο είναι αυτό δικό μας και τόσο σε αυτό ισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι μας» υπογραμμίζει.
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, αλλά είναι εκτεθειμένη σε πιέσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις με την πρώην επαρχία της για να λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να στείλει ζωτικό μήνυμα σταθερότητας στους αναγκαίους ξένους επενδυτές, αναφέρει το Reuters.
Στο άρθρο ο σέρβος πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Σερβία πρέπει επιτέλους να προσδιορίσει τα πραγματικά της σύνορα.
Το Reuters σημειώνει ότι το Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και μέχρι τώρα έχει αναγνωριστεί από 90 χώρες, είναι αντιμέτωπο στην πραγματικότητα με εθνοτική διαίρεση, μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας και του μικρού θύλακα των Σέρβων στο βορρά που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.
Αναφέρει ακόμη ότι το βόρειο τμήμα του Κοσόβου τώρα είναι επίκεντρο του διαλόγου του Ιβ.Ντάτσιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ.
«Αν και η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Ντάτσιτς υπόσχεται ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο πρότεινε να αναγνωριστεί η εξουσία της κυβέρνησης του κ. Θάτσι στο βορρά με αντάλλαγμα την αυτονομία των Σέρβων που κατοικούν εκεί» τονίζει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων και προσθέτει ότι ο Χ.Θάτσι φοβάται ότι αυτό θα παγιώσει τη διαίρεση.
Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων στην έκθεσή της, τον περασμένο μήνα, εκτίμησε ότι η Σερβία «πέρασε το κατώφλι», ότι οι δύο πλευρές ποτέ δεν ήταν εγγύτερα σε λύση για το βόρειο Κόσοβο και ότι η ΕΕ επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα Απριλίου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση για την πρόοδο στις διαβουλεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας, μετά από την οποία τα μέλη θα λάβουν απόφαση για ενδεχόμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία τον Ιούνιο.
«Ήμουν μέλος της κυβέρνησης, η οποία με πόλεμο προσπάθησε να επιλύσει το ζήτημα του Κοσόβου. Ίσως, πραγματικά, υπάρχει κάποια δικαιοσύνη που σήμερα είμαι ο υπεύθυνος για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης» τονίζει ο σέρβος πρωθυπουργός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)




















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442