Οι πρώτες δοκιμές εξέλιξης της χρονιάς του 2013 ολοκληρώθηκαν στην πίστα της Jerez. Η τέταρτη και τελευταία ημέρα τους ήταν υπόθεση του Kimi Raikkonen (Lotus-Renault) ο οποίος έφερε την E21 στην πρώτη θέση των ταχύτερων χρόνων.
Ο «IceMan» ξεκίνησε το πρόγραμμά του με αεροδυναμικές δοκιμές ενώ παράλληλα αξιολόγησε και τις νέες εξατμίσεις (θέση, απόδοση, θερμότητα). Στη συνέχεια δούλεψε με τα ελαστικά της Pirelli και το set-up του μονοθέσιου συμπληρώνοντας 83 γύρους χωρίς πρόβλημα.
Την ταχύτητα της Force India-Mercedes έδειξε ο Jules Bianchi. Ο 23χρονος Γάλλος πέτυχε το δεύτερο ταχύτερο γύρο με τα μαλακά ελαστικά της Pirelli. Το πρόγραμμα του περιελάμβανε για μια ακόμα φορά αεροδυναμικές δοκιμές και αξιολόγηση ελαστικών.
Ο J. Bianchi παρέδωσε το μονοθέσιο τις τελευταίες ώρες στον Paul di Resta ο οποίος συμπλήρωσε επιπλέον 44 γύρους μαζί με τους 56 του Γάλλου.
Τον τρίτο ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Sebastian Vettel, με τα σκληρά ελαστικά της Pirelli. Ο Γερμανός έδειξε για μία ακόμα ημέρα εξαιρετική σταθερότητα στο γυρολόγιό του με την RB9.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Esteban Gutierrez με τη Sauber-Ferrari. Ο Rookie από το Μεξικό σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο του με τη μαλακή γόμα ελαστικών της Pirelli. Ο Ε. Gutierrez συμπλήρωσε 142 γύρους και μαζί με τον Lewis Hamilton ήταν οι πιο «εργατικοί» οδηγοί.
Πέμπτος ταχύτερος ήταν ο Jean Eric Vergne (Toro Rosso- Ferrari) ενώ στην έκτη θέση ήταν ο Lewis Hamilton. Ο οδηγός της Mercedes AMG GP είχε ένα αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα για να προλάβει (η ομάδα) να καλύψει τον χαμένο χρόνο.
Ο Βρετανός εκτός από τις κλασικές για όλους δουλειές (αεροδυναμικές δοκιμές, set up αναρτήσεων και αξιολόγηση ελαστικών) έπρεπε να δοκιμάσει και μία σειρά από καινούργια εμπρός αεροδυναμικά βοηθήματα και στη συνέχεια πίεσε την W04, για να πάρι δεδομένα για την αντοχή / φθορά του κινητήρα και την κατανάλωση.
Έβδομος ήταν ο Sergio Perez (McLaren-Mercedes), όγδοος ήταν ο Valtterri Bottas και ένατος ήταν ο Pedro de la Rosa.
Ο νεοφερμένος οδηγός της Ferrari παραλίγο να δει την F138 να γίνεται παρανάλωμα όταν το κιβώτιο ταχυτήτων κάτω από το επίπεδο πάτωμα του μονοθέσιου διαλύθηκε.
Η διαρροή λιπαντικών από το κιβώτιο προκάλεσε μικρής έκτασης πυρκαγιά η οποία προκάλεσε επιπλέον ζημιά.
Οι ομάδες της Caterham-Renault και Marussia-Cosworth έδωσαν και σήμερα την δική τους μάχη δείχνοντας ότι είναι πολύ κοντά.
Ο Charles Pic σημείωσε τον 10ο χρόνο μόλις μερικά χιλιοστά εμπρός από τον 11ο Luiz Razia. Ο Γάλλος με την CT03 συμπλήρωσε 109 γύρους ενώ ο Βραζιλιάνος οδήγησε 82 γύρους στο κόκπιτ της MR02.