Δίδυμα σκάφη της NASA ετοιμάζονται για βουτιά αυτοκτονίας στη Σελήνη
Έχοντας ολοκληρώσει μια λεπτομερή χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης, τα δίδυμα σκάφη Grail της NASA πρόκειται να αυτοκαταστραφούν προσκρούοντας σε ένα βουνό κοντά στο βόρειο πόλο του φεγγαριού. Η αυτοκτονία προγραμματίζεται για τις 00.28 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.
Έχοντας ολοκληρώσει μια λεπτομερή χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης, τα δίδυμα σκάφη Grail της NASA πρόκειται να αυτοκαταστραφούν προσκρούοντας σε ένα βουνό κοντά στο βόρειο πόλο του φεγγαριού. Η αυτοκτονία προγραμματίζεται για τις 00.28 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.
Οι δύο δορυφόροι, με τις ονομασίες Ebb και Flow, έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα καύσιμά τους και οι φθίνουσες τροχιές τους είχαν πέσει σε ύψος μόλις 23 χιλιoμέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης.
Από την εκτόξευσή τους τον Ιανουάριο του 2012, τα σκάφη της αποστολής Grail πετούσαν σε σχηματισμό, το ένα πίσω από το άλλο, μετρώντας αδιάκοπα τη μεταξύ τους απόσταση.
Οι ανεπαίσθητες μεταβολές στην απόσταση αυτή προκαλούνται από τοπικές ανωμαλίες στο βαρυτικό πεδίο της Σελήνης, οι οποίες αντιστοιχούν σε περιοχές χαμηλότερης ή υψηλότερης πυκνότητας.
Δείτε ακόμα:
Βαρυτικός χάρτης αποκαλύπτει το σημαδεμένο πρόσωπο του φεγγαριού
Παγκόσμιος χάρτης της βαρύτητας κάνει τη Γη να μοιάζει με πατάτα
Περιπλανώμενο ξωτικό χαρτογραφεί τη γήινη βαρύτητα
Η μελέτη της κατανομής της μάζας στη Σελήνη, εξηγεί η NASA σε ανακοίνωσή της, δίνει πληροφορίες για την εσωτερική σύσταση και δομή του δορυφόρου και αναμένεται να βοηθήσουν τους πλανητολόγους να κατανοήσουν πώς σχηματίστηκε η Γη αλλά και άλλοι βραχώδεις πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος.
Οι δύο δορυφόροι θα προσκρούσουν στην επιφάνεια με ταχύτητα 6.051 χιλιόμετρα την ώρα, ή 1,7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Η πρόσκρουση δεν είναι δυνατό να καταγραφεί με τηλεσκόπια αφού το σημείο μηδέν θα βρίσκεται εκείνη την ώρα βυθισμένο στο σκοτάδι.
Για τις τελευταίες στιγμές της αποστολής η ΝASA έχει προγραμματίσει ζωντανό σχολιασμό που θα μετατίδεται μέσω του NASA ΤV αλλά και μέσω του Ustream.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προπονήσεις: Γιατί είναι πιο δύσκολες τον χειμώνα;
- Τα SOS της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία – Τα ποσά που θα δοθούν
- Κακοκαιρία Byron: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
- Στην 5η θέση η Ελλάδα ως προορισμός ευεξίας διεθνώς
- Συνταγή: Κοτόπουλο με γιαούρτι & μπαχαρικά
- Global Peace Index: Πόσο ασφαλής και ειρηνική είναι η Ελλάδα – Υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη
- Ο μύθος ότι η Δημοκρατία και η πολιτική υποφέρουν από κόπωση – Το παράδειγμα της Γαλλίας
- Κακοκαιρία Byron: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Κόκκινος συναγερμός για πολλές περιοχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442