
Αδήλωτο «μαύρο» χρήμα ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών
Εντολές για την άμεση εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου για την επιτάχυνση των ελεγκτικών διαδικασιών έχει δώσει στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Εντολές για την άμεση εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου για την επιτάχυνση των ελεγκτικών διαδικασιών έχει δώσει στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών.
Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Η νέα διαδικασία προσδιορισμού του εισοδήματος του φορολογούμενου δεν αφορά μόνον σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε μισθωτούς και εισοδηματίες η φορολόγηση των οποίων γίνεται πλέον βάσει των δαπανών τους, τις τραπεζικές καταθέσεις τους και των συνολικό τρόπο διαβιώσεώς τους. Αποσκοπεί δε να περιορίσει τις δυνατότητες φοροαποφυγής, ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν ισχνά εισοδήματα στην εφορία.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με τον τρόπο αυτό να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, όπως και τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών.
Πάντως, πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)


















































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442