Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στην Ευρώπη επεκτείνονται οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις μουσουλμάνων

Στην Ευρώπη επεκτείνονται οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις μουσουλμάνων

Οι διαδηλώσεις μουσουλμάνων με έντονο αντιαμερικανικό χαρακτήρα, με αφορμή τη διαβόητη ταινία για τον Μωάμεθ που έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, επεκτάθηκαν και σε ευρωπαϊκές πόλεις: Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε αντιαμερικανική διαδήλωση μουσουλμάνων στην Αμβέρσα του Βελγίου, προβληματισμός στο Παρίσι για τη διαδήλωση του Σαββάτου. Υποψίες για συμμετοχή ακραίων ισλαμιστικών ομάδων στις διαδηλώσεις. Ανάλογες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Άγκυρα της Τουρκίας αλλά μέχρι και στο Σίδνεϊ.

Οι διαδηλώσεις μουσουλμάνων με έντονο αντιαμερικανικό χαρακτήρα, με αφορμή τη διαβόητη ταινία για τον Μωάμεθ που έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, επεκτάθηκαν και σε ευρωπαϊκές πόλεις: Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε αντιαμερικανική διαδήλωση μουσουλμάνων στην Αμβέρσα του Βελγίου, προβληματισμός στο Παρίσι για τη διαδήλωση του Σαββάτου.

Υποψίες υπάρχουν για συμμετοχή ακραίων ισλαμιστικών ομάδων σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Ανάλογες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Άγκυρα της Τουρκίας αλλά μέχρι και στο Σίδνεϊ.

Την Κυριακή, περίπου 1.000 άτομα φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο. Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει να φτάνουν αρκετή ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συγκέντρωσης.

Όπως σημειώνει ο Guardian, ισχυρή ήταν η παρουσία της αμφιλεγόμενης οργάνωσης Χίζμπ ουτ-Ταχρίρ. Η ομάδα έχει ακραίες θέσεις, αλλά αποκηρύσσει τη βία για την επιδίωξή τους.

Παράλληλα, στην Αμβέρσα τέθηκαν υπό κράτηση περίπου 120 άτομα και σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, στη διαδήλωση συμμετείχαν και μέλη ακραίας ισλαμιστικής ομάδας.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Gazet van Antwerpen, στη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα. Ανάμεσα στους διαδηλωτές, η αστυνομία εντόπισε άτομα που είναι γνωστά για συμμετοχή του στην ομάδα «Σαρία για το Βέλγιο» (Sharia4Belgium).

Oι περισσότεροι από τους προσαχθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, θα αφήνονταν ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Προβληματισμό έχει επίσης προκαλέσει και διαδήλωση το Σάββατο στο Παρίσι με «επίκεντρο» την αμερικανική πρεσβεία, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 200 άτομα και κυριάρχησαν αντιαμερικανικά συνθήματα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ανέφερε την Κυριακή χαρακτήρισε το περιστατικό την αντιαμερικανική διαδήλωση «απολύτως απαράδεκτο».

«Αυτές οι διαδηλώσεις απαγορεύονται. Κάθε εχθρότητα, κάθε υποκίνηση μίσους πρέπει να καταπολεμάται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο», ανέφερε ο γάλλος υπουργός στο France2, υποστηρίζοντας πως μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και «μικρές ομάδες προβοκατόρων, που όπως γνωρίζουμε από τις γειτονιές μας κηρύσσουν έναν ριζοσπαστικό ισλαμισμό».

Παράλληλα, μικρή ομάδα μουσουλμάνων προχώρησε την Κυριακή σε ανάλογη διαδήλωση στην περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Επεισόδια είχαν σημειώθεί νωρίτερα και στο Σίδνεϊ. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αυστραλιανής αστυνομίας προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να κάνουν «έφοδο» στην αμερικανική πρεσβεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο