Την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια ζητούν οι καθηγητές πανεπιστημίου
Την απαγόρευση λειτουργίας των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης (κολέγια) που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με σχέση δικαιόχρησης (franchising) θα ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ). Οι πανεπιστημιακοί μάλιστα χαρακτηρίζουν τον νόμο για τα κολέγια «αντισυνταγματικό και αποικιακού χαρακτήρα» και ζητούν την απόσυρσή του.
Την απαγόρευση λειτουργίας των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης (κολέγια) που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με σχέση δικαιόχρησης (franchising) θα ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).
Επίσης, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει «τον αποικιακού τύπου και καθαρά αντισυνταγματικό νόμο 3696/2008 για »Κολέγια», με τον οποίο (Άρθρο 10) ουσιαστικά ιδρύονται (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, επιφέροντας έτσι στην πράξη ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Οι καθηγητές πανεπιστημίου που θα στείλουν και σχετικές επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Γ.Στουρνάρα και Κ.Αρβανιτόπουλο, αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι «το Άρθρο 10, ουσιαστικά ιδρύει (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό συνταγματικό πρόβλημα και αναπτύσσοντας παράλληλα έναν αποικιακού χαρακτήρα »εκπαιδευτικό πολιτισμό». Το άρθρο 10 στην πράξη επιφέρει ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τη στιγμή που η Πολιτεία ανοίγει με βήμα ταχύ το θέμα του ριζικού χωροταξικού ανασχεδιασμού των 40 Ιδρυμάτων της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τον τρόπο της οικοδομεί την Ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση των 42 »Κολεγίων» και μάλιστα με τη συνέργεια ή τη σιωπή ή την άγνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από την ευρωπαϊκή οδηγία και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι καλλιεργείται σκόπιμα σύγχυση.
Τονίζουν, μάλιστα, ότι τόσο η ευρωπαϊκή οδηγία όσο και το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) επιβάλλουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, ακόμη και αν τμήμα των σπουδών τους έχει πραγματοποιηθεί σε μη πανεπιστημιακούς φορείς.
Όμως, όπως αναφέρουν, ούτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ούτε το ΔΕΚ επιβάλλουν –ούτε θα μπορούσαν να επιβάλουν– στα κράτη-μέλη τον τρόπο οργάνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Συνεπώς, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να ανέχεται τη λειτουργία ούτε, πολύ περισσότερο, να αναγνωρίζει φορείς παροχής ανώτατης παιδείας άλλους απ’ αυτούς που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία. Υπογραμμίζουμε ότι οι περίφημες συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising) ιδιωτών με πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν ρυθμίζονται ούτε από το Ευρωπαϊκό ούτε από το Ελληνικό Δίκαιο. Επομένως, η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων μορφωμάτων μπορεί να απαγορευθεί χωρίς η χώρα να αντιμετωπίζει πρόβλημα συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις» σημειώνουν οι πανεπιστημιακοί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μοντέρνοι «Λουδίτες» και καρυκεύματα: Οι καταναλωτικές τάσεις που θα δούμε το 2026
- Χάρις Αλεξίου: Γενέθλια για την τραγουδίστρια που έγινε 75 χρόνων – Το μήνυμά της
- Η AI εισβάλλει στη διαδικασία προσλήψεων και δημιουργεί «φαύλο κύκλο» δυσαρέσκειας
- Επιμένουν για Λάτσιο και Ιωαννίδη οι Ιταλοί: «Τον παρακολουθεί ενόψει καλοκαιριού…»
- Ανταρκτική: Γραμματοκιβώτιο με βασιλική σφραγίδα στο …τέλος του κόσμου
- Γουόρεν Μπάφετ: Οι 7 χρυσές οικονομικές συμβουλές του «Σοφού της Όμαχα»
- Δώδεκα μήνες με τον Τραμπ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με δασμούς και πολιτική αβεβαιότητα
- Ράμμος για Φλώρινα: Θα τραγουδάμε ό,τι θέλουμε σε όποια γλώσσα θέλουμε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442