O Kωνσταντίνος Γκίνης ορίστηκε νέος αρχηγός ΓΕΣ μετά την παραίτηση Ζιαζιά
Τον ορισμό του Κωνσταντίνου Γκίνη στη θέση του παραιτηθέντα αρχηγού ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης. Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος διέψευσε τα περί επαναφοράς αποστράτων. Η υπόθεση της παραίτησης προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Τον ορισμό του Κωνσταντίνου Γκίνη στη θέση του παραιτηθέντα αρχηγού ΓΕΣΚωνσταντίνου Ζιαζιά αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης.
O αντιστράτηγος Κ.Γκίνης ήταν έως σήμερα διοικητής της Πρώτης Στρατιάς και Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος διέψευσε τα περί επαναφοράς αποστράτων.
«Η παραίτηση του κ. Ζιαζιά ήταν μία προσωπική του επιλογή. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Απλώς, επειδή ακούω στα ραδιόφωνα διάφορα από το πρωί, δεν υπήρξε ποτέ και δεν ετέθη ποτέ θέμα επιστροφής αποστράτων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε υπήρξε, ούτε ετέθη από κανέναν» τόνισε ο υπουργός.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο κ. Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, «για λογους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του, όσο και του Στρατεύματος».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, της παραίτησής του προηγήθηκε έντονος διάλογος με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Π.Καράμπελα, για τις τοποθετήσεις-προαγωγές αξιωματικών του Στρατού.
Το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος μετέφερε προς τον πρώην Αρχηγό την εμπιστοσύνη του ιδίου και της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του ώστε να εξελιχθεί η συζήτηση.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας φέρεται να είχε έντονο διάλογο με τον πρώην Αρχηγό, για θέμα το οποίο, κατά ορισμένες πληροφορίες, αφορούσε σε τοποθετήσεις-προαγωγές αξιωματικών του Στρατού. Τότε, ο πρώην Αρχηγός φέρεται να δήλωσε ότι παραιτείται, ενώ λίγο αργότερα, αποχώρησε από το γραφείο του υπουργού.
Το συμβάν σημειώθηκε περί τις 2 μετά τα μεσάνυκτα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει τον πρώην Αρχηγό, είχε στη συνέχεια και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, ωστόσο, ο τελευταίος παρέμεινε ανένδοτος στην απόφαση του, που δημοσιοποιήθηκε νωρίς το πρωί.
Η ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρει: «Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 02:00, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος».
Αντιδράσεις κομμάτων
Για κομματικές επιλογές με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και Άμυνα.
Ο κ. Ήσυχος αναφέρει στη δήλωσή του, ότι η παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζιαζιά, καθώς και όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησής του, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απαλλαγής της σημερινής τροϊκανής κυβέρνησης από την επιβολή άκρατου κομματισμού και αδιαφανών παρεμβάσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν στενές κομματικές επιλογές με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες.
Το ΚΚΕ σημειώνει ότι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα γύρω από το θέμα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το λαό σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες και τις αντιθέσεις που η παραίτηση εκφράζει.
Από τον ΛΑΟΣ, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γ.Γεωργίου, δήλωσε: «Η παραίτηση του Αρχηγού ΓΕΣ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι οι ΕΔ της χώρας γαλουχούν και φιλοξενούν εις τους κόλπους των, στελέχη ανυποχώρητα, ηγέτες με χαλύβδινη αφοσίωση στις αρχές και τις αξίες και τέλος, αξιωματικούς έτοιμους για την θυσία, πάντοτε επ’ αγαθώ της Πατρίδος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ενδυνάμωση: Είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε
- Προ των πυλών η κακοκαιρία: Έρχεται 48ωρο με καταιγίδες και έντονα φαινόμενα
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό το κτίριο ποιος (δεν) θα το πάρει;
- Μόδα και Έπσταϊν: Στο στόχαστρο τα πρακτορεία
- Γιατί κάποιες φορές ρίχνουμε τα στάνταρ μας στις σχέσεις;
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει με νέο σόλο, νοσταλγικό άλμπουμ
- Υποκλοπές: Εννέα πρόσωπα στέλνει στο εδώλιο η πρώτη απόφαση
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι νέοι μνηστήρες στις προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442