Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κατηγορίες για λογοκλοπή (και) κατά του πρωθυπουργού της Ρουμανίας

Κατηγορίες για λογοκλοπή (και) κατά του πρωθυπουργού της Ρουμανίας

Ο ιός της λογοκλοπής από πολιτικούς χτύπησε και στη Ρουμανία: Μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα φέρεται να έχει αντιγραφεί από το έργο δύο Ρουμάνων νομικών ενώ περιέχει μετάφραση από το έργο ενός τρίτου, σύμφωνα με καταγγελίες. Ο ίδιος ο Πόντα απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και μιλά για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.

Μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα φέρεται να έχει αντιγραφεί από το έργο δύο Ρουμάνων νομικών ενώ περιέχει μετάφραση από το έργο ενός τρίτου, σύμφωνα με καταγγελίες.

Ο Πόντα κατηγορείται συγκεκριμένα ότι αντέγραψε τμήματα του διδακτορικού του από το 2003 για τον Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από άλλες εργασίες χωρίς να κάνει αναφορά στις πηγές του. Αργότερα, το 2004, εκδόθηκε η διατριβή σε βιβλίο και έγινε η βάση για άλλο ένα το 2010.

Σύμφωνα με ανώνυμο που έκανε την καταγγελία, γράφει το Nature, το έργο του Πόντα περιέχει αποσπάσματα πανομοιότυπα ή ελάχιστα διασκευασμένα από έργα των νομικών Ντουμίτρου Ντιακόνου και Βασίλε Κρέτου ενώ έχει και μεταφράσεις από τα αγγλικά έργου του νομικού Ίον Ντιακόνου.

Ο Πόντα πήρε το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου ενώ ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Αντριάν Ναστάσε που ήταν και σύμβουλός του για το διδακτορικό.

Αν οι κατηγορίες ευσταθούν, ο Πόντα μπορεί να αναγκαστεί να παραιτηθεί λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας σε αντικατάσταση του Εμίλ Μποκ που παραιτήθηκε λόγω της δυσαρέσκειας για τα μέτρα λιτότητας.

Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και μιλά για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.

Πάντως την Τρίτη δήλωσε ότι η μόνη κατηγορία που θα μπορούσε να του προσάψει κανένας είναι ότι δεν έγραφε σε κάθε σελίδα την λίστα των πηγών του αλλά μόνο στην ενότητα της βιβλιογραφίας στο τέλος. «Αν αυτό είναι λάθος, είναι πρόθυμος να το πληρώσω», συμπλήρωσε.

Λόγω των κατηγοριών για λογοκλοπή είχε παραιτηθεί πρόσφατα και ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας, Ιοάν Μανγκ.

Επιπλέον οι καταγγελίες για λογοκλοπή οδήγησαν στην παραίτηση του Ούγγρου προέδρου και του Γερμανού υπουργού Άμυνας τσου Γκούτενμπεργκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο