Προς υπογραφή η σύμβαση Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη χρηματοδότηση δρομολογίων
Το σχέδιο σύμβασης για την πραγματοποίηση δρομολογίων δημοσίου συμφέροντος μεταξύ του κράτους και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσίασε στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο υπουργός Υποδομών Μ.Βορίδης. Η σύμβαση αφορά τη χρηματοδότηση δρομολογίων για περίοδο τριών ετών.
Το σχέδιο σύμβασης για την πραγματοποίηση δρομολογίων δημοσίου συμφέροντος μεταξύ του κράτους και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσίασε την Τρίτη στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο υπουργός Υποδομών Μ.Βορίδης. Η σύμβαση αφορά τη χρηματοδότηση δρομολογίων για περίοδο τριών ετών.
Τη μερίδα του λέοντος της κρατικής επιδότησης ύψους 50, 48 και 45 εκατ. ευρώ κατ’ έτος αντίστοιχα για τα έτη 2011, 2012,2013, απορροφά η λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αττικής με 29,2 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Η σύμβαση, η οποία προβλέπεται από τον «νόμο Ρέππα» για τον ΟΣΕ και ήδη έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετούς μήνες, στοχεύσει στη διασφάλιση της παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών, όπως αυτές πραγματοποιούνται σήμερα, έως και το έτος 2013 και στην καταπολέμηση της «παθογένειας» του παρελθόντος, που δημιούργησε τα μεγάλα ελλείμματα των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.
Η σύμβαση προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης 50 εκατ. ευρώ για το 2011, 48,3 εκατ. ευρώ για το 2012 και 45,2 εκατ. ευρώ για το 2013, προκειμένου να συνεχιστούν ομαλά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή δρομολογίων για διαφόρους λόγους, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να τα πραγματοποιήσει οδικώς.
Ετσι, για την επόμενη τριετία προβλέπονται σε ημερήσια βάση κατ’ ελάχιστον:
Πέντε δρομολόγια Inter City Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα με επιδότηση 173.683 ευρώ ετησίως
Ένα απλό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα έναντι 2,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος
Ένα δρομολόγιο Inter City Αθήνα – Καλαμπάκα έναντι 144.825 ευρώ ετησίως
Ένα απλό δρομολόγιο Αθήνα – Καλαμπάκα με επιδότηση 144.825 ευρώ κατ’ έτος
Πέντε απλά δρομολόγια Στυλίδα – Λειανοκλάδι με επιχορήγηση 1, 3 εκατ. ευρώ ετησίως
Ένα απλό δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα – Αθήνα έναντι 2 εκατ. ευρώ κατ’ έτος
Ένα απλό δρομολόγιο Καλαμπάκα – Θεσσαλονίκη – Καλαμπάκα με επιχορήγηση 354.870 ευρώ ετησίως
Οκτώ προαστιακά δρομολόγια Λάρισα – Βόλος – Λάρισα με επιδότηση 244.276 ευρώ κατ’ έτος
Το Art Project Space παρουσιάζει την Πέμπτη 7 Μαΐου τη συλλεκτική έκδοση Πειρατές, με πρωτότυπα χαρακτικά του Νίκου Κυριακόπουλου. Εκεί όπου η τέχνη είναι τρόπος ζωής