Η Ημέρα της Τηγανίτας
Τηγανίτες μοσχομύρισαν την Τρίτη τα σπιτικά στα Βρετανικά Νησιά και τη Βόρεια Αμερική. Ήταν βλέπετε Shrove Tuesday, το αντίστοιχο της δικής μας Καθαράς Δευτέρας, η ημέρα που επιτρέπονται τα λιπαρά φαγητά καθώς την Τετάρτη που ακολουθεί, και η οποία λέγεται Ash Wednesday, αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής (Lent).
Τηγανίτες μοσχομύρισαν την Τρίτη τα σπιτικά στα Βρετανικά Νησιά και τη Βόρεια Αμερική. Ήταν βλέπετε Shrove Tuesday, το αντίστοιχο της δικής μας Καθαράς Δευτέρας, η ημέρα που επιτρέπονται τα λιπαρά φαγητά καθώς την Τετάρτη που ακολουθεί, και η οποία λέγεται Ash Wednesday, αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής (Lent).
Στις χώρες της Κοινοπολιτείας η Shrove Tuesday είναι γνωστή ως η Τρίτη των Pancakes (Pancakes Tuesday) καθώς φτιάχνουν τις ομώνυμες τηγανίτες, που σε άλλες περιοχές είναι παχιές και τροφαντές και σε άλλες λεπτές σαν κρέπες.
Στις ΗΠΑ και τη Σκωτία προτιμούν τα φουσκωτά και πλούσια σε γεύση pancakes και τα βασικά συστατικά τους είναι αλεύρι, αυγά, γάλα ή ξινόγαλο, μαγειρική σόδα και cream of tartar.
Σε Αγλία και Ιρλανδία τα pancakes είναι λεπτά σαν τις κρέπες και έχουν τρία βασικά συστατικά: αλεύρι, αυγά και γάλα. Ειδικά την Shrove Tuesday τα σερβίρουν με έναν τρόπο: με πασπαλισμένη ζάχαρη και χυμό λεμόνι. Και αν ο συνδυασμός σάς φαίνεται περίεργος, θα αλλάξετε γνώμη όταν τις δοκιμάσετε.
Οι παραλλαγές για τις τηγανίτες είναι πολλές, σχεδόν όσες και οι χώρες! Μια επίσκεψη στο σχετικό λήμμα στη wikipedia θα σας πείσει και θα θέλετε να τις δοκιμάσετε όλες!
Υπάρχουν ακόμα και σε έργα του Σαίξπηρ, όπου αναφέρονται ως flap-jacks!
Στο παρελθόν, αναρτήσεις για την Ημέρα της Κρέπας, ή την Ημέρα της Τηγανίτας, τις Διαφορές και ομοιότητες με την Καθαρά Δευτέρα, ακόμα και τις διαφορές μεταξύ της Τηγανίτας και της Κρέπας, αναρτήσεις τις οποίες είχαν κάνει η Σοφία και ο Γκρινιάρης.
Και επειδή η γιαγιά μου η Αργυρώ συνήθιζε να φτιάχνει τις τηγανίτες της χωρίς αυγά, ΕΔΩ θα βρείτε δύο παραλλαγές αυθεντικής ελληνικής τηγανίτας, μία νηστίσιμη και μία με λίγα λιπαρά.
Πέννυ Μπροτζάκη e-mail: pyksida.gr@gmail.com
Πέννυ Μπροτζάκη
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
- Brain drain στην Apple – Δεκάδες στελέχη αυτομολούν στους ανταγωνιστές
- ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «μάχονται» για τον τίτλο του League Cup
- Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη: Ο μεγάλος όγκος των υδάτων υπερέβη προσωρινά τις δυνατότητες των υποδομών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442