Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα LIFE : δράση για την προστασία του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης

Πρόγραμμα LIFE : δράση για την προστασία του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης

O Ασπροπάρης Γύπας είναι το πιο απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη, το οποίο έχει υποστεί δραματική μείωση του πληθυσμού του. Πριν από δεκαετίες ήταν ένα κοινός είδος γύπα και στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότερο από 50 ζευγάρια. Το  μεγαλύτερο μέρος του αποδεκατισμένου πληθυσμού  του στα Βαλκάνια είναι συγκεντρωμένο εδώ και στη Βουλγαρία, καθιστώντας επιτακτική  την ανάγκη λήψης μέτρων και από τις 2 χώρες.

O Ασπροπάρης Γύπας είναι το πιο απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη, το οποίο έχει υποστεί δραματική μείωση του πληθυσμού του. Πριν από δεκαετίες ήταν ένα κοινός είδος γύπα και στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότερο από 50 ζευγάρια. Το μεγαλύτερο μέρος του αποδεκατισμένου πληθυσμού του στα Βαλκάνια είναι συγκεντρωμένο εδώ και στη Βουλγαρία, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων και από τις 2 χώρες.

Το πενταετούς διάρκειας πρόγραμμα LIFE-Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα» έχει ως βασικό στόχο την ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού του Ασπροπάρη στις δύο αυτές χώρες. Για το σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους τέσσερις φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα παρακολουθούν το είδος και θα υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις για την προστασία του.

Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, όταν οι Έλληνες εταίροι του προγράμματος, η Ορνιθολογική και το WWF Ελλάς, ταξίδεψαν μέχρι το Ματζάροβο, στη Βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης, για να συναντηθούν με τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB), τον ανάδοχο του προγράμματος.

Οι κύριες δράσεις του προγράμματος στοχεύουν στη βελτίωση της γνώσης μας σχετικά με τη θνησιμότητα του Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και τις μεταναστευτικές του διαδρομές, στη βελτίωση της αναπαραγωγικής του επιτυχίας και τη μείωση της θνησιμότητάς του, στην Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το είδος στην Ελλάδα, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται σε 15 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (πέντε στην Θράκη και οι υπόλοιπες στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα) που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αναπαραγόμενο πληθυσμό του είδους. Η υλοποίηση του Προγράμματος γίνεται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Ασπροπάρης

Ο Ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στην Ελλάδα την οποία επισκέπτεται κατά τη θερινή περίοδο για να φωλιάσει σε απόκρημνα βράχια. Απαντάται κυρίως στη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψοφίμια. Κυριότερες απειλές για το είδος είναι η έλλειψη τροφής, η δηλητηρίαση από τη χρήση παράνομων δολωμάτων που προορίζονται για τα “ζημιογόνα” ζώα και η ηλεκτροπληξία σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024