Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επίθεση Γκρούεφσκι κατά Σαμαρά για το θέμα της ονομασίας

Επίθεση Γκρούεφσκι κατά Σαμαρά για το θέμα της ονομασίας

Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ αλλά και του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδος-ΠΓΔΜ με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς. Η συμμετοχή της ΝΔ στη κυβέρνηση Παπαδήμου είναι λόγος για την αδυναμία επίτευξης λύσης στο θέμα της ονομασίας, είπε σε συνέντευξή σε σκοπιανή εφημερίδα ο Ν.Γκρούεφσκι.

Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι εμφανίστηκε λάβρος εναντίον των πάντων, ακόμη και του κ. Αντ. Σαμαρά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ».

Σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στο εσωτερικό του ακροατήριο και ίσως να χαμηλώσει τους τόνους ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών Ελλάδος και ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς την προσεχή εβδομάδα, ο κ. Γκρούεφσκι επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Επομένως, κατά την άποψή του, θεωρεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το Μάιο του 2012 στο Σικάγο.

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε στη συνέντευξή του ότι τα Σκόπια αξίζουν να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ μιλούν την ίδια γλώσσα: πρώτα λύση, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στην ενίσχυση του εθνικισμού στην Ελλάδα, αλλά και στη συμμετοχή της ΝΔ και του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο ως επιπλέον λόγους για την αδυναμία επίτευξης λύσης στο θέμα της ονομασίας.

«Ο Σαμαράς δεν έχει αλλάξει θέση. Επιπρόσθετα, τα μηνύματα που έστειλε είναι σαφή. Ο Σαμαράς αρνήθηκε δύο φορές να συναντηθούμε και ο σημερινός πρωθυπουργός μου έστειλε επιστολή με την οποία συντάσσεται με τη σκληρότερη ελληνική θέση» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ακόμη και η συμμετοχή του Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη στις συνομιλίες υπό τον Μ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα δεν είναι τίποτα άλλο από μία επίδειξη «δήθεν εποικοδομητικής στάσης» έναντι των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο