Τα highlights του 52ου ΦΚΘ: στηρίζοντας τους ανέργους
Με την αντίστροφη μέτρηση για το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έχει ήδη ξεκινήσει, δείτε ορισμένα απ’ τα highlights της φετινής διοργάνωσης. Οι ταινίες σημαντικών δημιουργών, όπως οι αδερφοί Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, Ματιέ Κασοβίτς και Αλεξάντερ Σοκούροφ, εκθέσεις, εξαφανισμένοι μύθοι της πειραματικής κινηματογραφικής σκηνής και αριθμός – ρεκόρ συμμετοχών στην Αγορά του ΦΚΘ […]
• Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, η πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, Το παιδί με το ποδήλατο/ Le gamin au Velo, αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Φάουστ/ Faust. Επίσης στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται, τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς, Η τάξη και το ηθικό / Rebellion και Αντρέι Ζβάτζιντσεφ, Έλενα / Elena, καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ταινία Αντίο / Goodbye του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή ποινή φυλάκισης.
![]() |
| «Το παιδί με το ποδήλατο» των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν |
• Αριθμό – ρεκόρ συμμετοχών σημειώνει φέτος η Αγορά του 52ου ΦΚΘ, με περισσότερους από 250 τίτλους να παίρνουν μέρος στις δράσεις της. Ανάμεσά τους, οι ταινίες Άλπεις του Γιώργου Λάνθιμου και Το γάλα του Γιώργου Σιούγα σε market screenings, αλλά και 5 νέα ελληνικά projects των Άγγελου Φραντζή, Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Θοδωρή Παπαδουλάκη και Γιώργου Σερβετά, στο Crossroads Φόρουμ Συμπαραγωγών.
• Εγκαίνια θα πραγματοποιήσει στο 52ο ΦΚΘ η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια» του Σπύρου Στάβερη, μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση του γνωστού έλληνα φωτογράφου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης.
Σχεδιασμός και οργάνωση έκθεσης: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Θάνος Σταυρόπουλος. Οργάνωση παραγωγής: Άννα Μηλώση (4/11 – 4/12/2011 – διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)
• Επίσης, στο πλαίσιο του 52ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις: «Κοιτάζοντας πίσω από τις εικόνες. Φωτογραφίες και κείμενα από την Αμερική» μαζί με προβολές τριών ταινιών του σκηνοθέτη της DEFA Ράινερ Ζίμον, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (2/11 – 11/12/2011 – διοργάνωση: Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Ίδρυμα DEFA και Μουσείο Κινηματογράφου Potsdam και με την υποστήριξη του ΦΚΘ) και «Rrose Selavy où Eros c’est la vie» με έργα (φωτογραφίες και βίντεο) φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης – γκαλερί. (Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Γραμματικοπούλου – 1-21/11 – διοργάνωση: ΑΠΘ – Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του ΦΚΘ)
| Και φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, κάνει μια συμβολική κίνηση προσφοράς στο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας ανεργίας τις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00. |
Η Αγορά, οι ειδικές προβολές και η έκθεση του Σπύρου Στάβερη, χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
Διαβάστε επίσης:
«Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο 52ο ΦΚΘ
«Ματιές Στα Βαλκάνια»
Ανατρεπτικές φωνές στο 52ο ΦΚΘ
Καταθέσεις κινημ/κών σχεδίων για το 52ο ΦΚΘ
Βραβείο Μιχάλη Κακογιάννη καθιερώνει το ΦΚΘ
| Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://www.filmfestival.gr/ Το in.gr είναι Χορηγός Επικοινωνίας |
- Ιράν: «Εντελώς απαράδεκτη» κρίνει ο Τραμπ την απάντηση της Τεχεράνης στην αμερικανική πρόταση
- ΗΠΑ: Το τοπικό Κογκρέσο στην Οκλαχόμα απαγόρευσε τον γάμο ανηλίκων
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Το drone «μίλησε»
- Αναζητούν πετρέλαιο – «Dril, baby drill» από Τραμπ και για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις
- Πόλεμος Ιράν: Ποιες ριζικές αλλαγές θα επιφέρει στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα
- Γιατί το Netflix στρέφει το streaming προς την παραδοσιακή TV
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0: Κατέκτησε το 29ο πρωτάθλημα στην ιστορία της η «Μπάρτσα»!
- Γιορτή σήμερα 11 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442