68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
Με ενδιαφέρουσες ταινίες και λαμπερά ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, διεξάγεται το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτέμβρη. Βενετία, Ιταλία Το φεστιβάλ αναμένεται να λαμπρύνουν με την παρουσία τους πολλοί Χολιγουντιανοί σταρ από τη Μαντόνα και τον Τζορτζ Κλούνεϊ, μέχρι τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάρεν Αρονόφσκι. Φυσικά, το […]
Το φεστιβάλ αναμένεται να λαμπρύνουν με την παρουσία τους πολλοί Χολιγουντιανοί σταρ από τη Μαντόνα και τον Τζορτζ Κλούνεϊ, μέχρι τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάρεν Αρονόφσκι. Φυσικά, το φετινό 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έχει -αυτή τη χρονιά- για τη χώρα μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ανάμεσα στις ταινίες που θα διεκδικήσουν το Χρυσό Λιοντάρι είναι και οι Άλπεις του Γιώργου Λάνθιμου.
Εκτός από τον Γιώργο Λάνθιμο το μεγάλο βραβείο διεκδικούν ακόμη ταινίες των Άντρεα Άρνολντ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Γουίλιαμ Φρίντκιν, Στιβ ΜακΚουίν, Ρομάν Πολάνσκι, Τοντ Σόλοντζ.
Συγκεκριμένα το Χρυσό Λιοντάρι διεκδικούν:
- Tinker, Taylor, Soldier, Spy του Τόμας Άλφρεντσον με τους Γκάρι Όλντμαν και Κόλιν Φερθ
- Ανεμοδαρμένα Ύψη της Άντρεα Άρνολντ
- Texas Killing Fields της Έιμι Καναάν Μαν με τους Σαμ Ουόρδινγκτον και Τζέσικα Τσαστάιν
- The Ides of March του Τζορτζ Κλούνεϊ με τον ίδιο και τους Ράιαν Γκόσλινγκ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν
- Quando La Notte της Κριστίνα Κομεντσίνι με τους Κλαούντι
- Terraferma του Εμανουέλε Κριαλέζε
- A Dangerous Method του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τους Κίρα Νάιτλι, Βίγκο Μόρτενσεν και Μάικλ Φασμπέντερ
- 4:44 Last Day On Earth του Έιμπελ Φεράρα με τον Γούλιαμ Νταφόε
- Killer Joe του Γουίλιαμ Φρίντκιν με τους Μάθιου ΜακΚόναχι, Εμίλ Χιρς
- Un Été Brulant του Φιλίπ Γκαρέλ με τη Μόνικα Μπελούτσι
- Taojie της Αν Χούι με τους Άντι Λάου, Ντιάνι Γιπ
- Hahithalfut του Έραν Κόλιριν με τους Ρότεμ Κάιναν, Σάρον Ταλ
- Άλπεις του Γιώργου Λάνθιμου με την Αριάν Λαμπέντ, την Αγγελική Παπούλια και τον Άρη Σερβετάλη – Δείτε το πρώτο trailer της ταινίας
- Shame του Στιβ ΜακΚουίν με τον Μάικλ Φασμπέντερ και την Κάρεϊ Μάλιγκαν
- L’ ultimo terrestre του Τζιάν Αλφόνσο Πατσινότι με τους Γκαμπριέλ Σπινέλι, Άνα Μπελάτο
- Carnage του Ρομάν Πολάνσκι με τους Κέιτ Γουίνσλετ, Τζόντι Φόστερ, Κρίστοφ Βαλτς
- Poulet aux prunes των Μαριάν Σατραπί, Βίνσεντ Παρονόντ
- Faust του Αλεξάντερ Σοκούροφ
- Dark Horse του Τοντ Σόλοντζμε τους Μία Φάροου και Κρίστοφερ Γουόκεν
- Himizu του Σιόν Σόνο με τους Σότα Σομετάνι, Φούμι Νικάιντο
- Seediq Bale του Τε-Σενγκ Γουέι.
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί και η ταινία Contagion του Στήβεν Σόντερμπεργκ.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών στο τμήμα «Ορίζοντες». Φέτος έχει προγραμματιστεί ρετροσπεκτίβα ιταλικών πειραματικών ταινιών που προβλήθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα του Φεστιβάλ από το 1960 μέχρι το 1978.
Στο τμήμα «Controcampo Italiano» θα προβληθεί ένα πανόραμα της σύγχρονης ιταλικής παραγωγής νέων σκηνοθετών, ενώ στη «Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής» θα διαγωνιστούν επτά ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, που έχουν επιλεχθεί από την ένωση των Ιταλών κριτικών κινηματογράφου.
Παράλληλα, υπάρχει και το τμήμα «Venice Days», όπου θα προβληθούν νέες ταινίες και θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις.
Το Φεστιβάλ θα ανοίξει αυλαία με την προβολή της ταινίας The Ides of March του Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία συμμετέχει και στο διαγωνιστικό.
Τιμητικό βραβείο θα λάβει ο ηθοποιός Αλ Πατσίνο, του οποίου η ταινία Wilde Salome -μεταφορά του έργου του Όσκαρ Ουάιλντ- θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού.
| Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης του Μαύρου Κύκνου, Ντάρεν Αρονόφσκι. |
Πηγή: Newsroom Dol
Λίγα λόγια για την ιστορία του Φεστιβάλ
Σύμφωνα με το Wikipidia, πρόκειται για το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο καθώς ξεκίνησε το 1932 ως «Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica» (Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου). Έκτοτε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, στο νησί Λίντο στη Βενετία. Οι προβολές των ταινιών γίνονται στο ιστορικό Palazzo del Cinema. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους κινηματογραφικά φεστιβάλ και αποτελεί μέρος της φημισμένης Μπιενάλε της Βενετίας, μιας μεγάλης έκθεσης μοντέρνας τέχνης που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.
Τα βασικά βραβεία του φεστιβάλ είναι ο Χρυσός Λεόντας (Leone d’Oro), που απονέμεται στην καλύτερη ταινία του φεστιβάλ, και το Κύπελλο Βόλπι (Coppa Volpi), που απονέμεται στους καλύτερους ηθοποιούς (για ανδρικό και γυναικείο ρόλο).
- Αίγινα: Χωρίς πόσιμο νερό εδώ και έναν μήνα – Τι λένε στο in γιατροί, κάτοικοι και ο δήμαρχος του νησιού
- Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθησαν 4 μέλη συμμορίας που παρίσταναν τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας
- «Ανακωχή» Πάλας – Γκλάσνερ, μένει ο Αυστριακός στον πάγκο των «αετών»
- «Νόμος περί Εξέγερσης» – Το Πεντάγωνο προετοιμάζει 1.500 στρατιώτες για αποστολή στη Μινεσότα
- Ταΰγετος: Γλίστρησαν και έπεσαν σε χαράδρα – Δύσκολη η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 8 ορειβατών – 4 τραυματίες
- Ψυχομαγεία, Ταρώ και Θάνατος – Ο Αλεχάντρο Χοντορόφσκι είναι έτοιμος να πεθάνει με έναν «μεγάλο οργασμό»
- Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Β’ 1-0: Το γκολ του Μπλανκ έκρινε τον αγώνα (vid)
- Συρία: Στην κομβική πόλη Ράκα εισέβαλε ο κυβερνητικός στρατός – Μάχες με τους Κούρδους, ποιος ελέγχει τι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442