Νικόλας Τομπάζης: «Νίκες το 2011, σχεδιαστική τόλμη για το 2012»
Ο Έλληνας επικεφαλής σχεδιαστής της Ferrari εξήγησε τον τρόπο κατανομής των υποδομών της Scuderia μεταξύ του φετινού και του επόμενου μονοθεσίου, ώστε να συνεχιστούν οι νίκες φέτος και να γίνει ένα μεγάλο, πιο «επιθετικό» σχεδιαστικό βήμα για το 2012.
Για τη σημαντική αεροδυναμική βελτίωση της Ferrari 150ο Italia, για την επιδίωξη κατάκτησης περισσότερων νικών στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 και για την σχεδιαστική τόλμη με την οποία η Scuderia προσεγγίζει τη δημιουργία του μονοθεσίου του 2012 μίλησε ο επικεφαλής σχεδιαστής της ομάδας, Νικόλας Τομπάζης.
Ο Έλληνας αεροδυναμιστής είπε ότι «…ορισμένες από τις υποδομές μας πρέπει να αφιερωθούν στο φετινό μονοθέσιο, διότι θέλουμε να κερδίζουμε αγώνες και απομένουν πολλοί ακόμα. Θέλουμε περισσότερες νίκες.
Όσο δεν κερδίζουμε κάθε αγώνα, υπάρχει πάντοτε περιθώριο βελτίωσης. Νομίζω ότι στο Silverstone φάνηκε η βελτίωση της απόδοσής μας, ενώ το Nurburgring δεν θα το θεωρούσαμε ευνοϊκή πίστα για εμάς πριν λίγους μήνες – και πριν λίγους μήνες θα ήμασταν πολύ πιο πίσω. Νομίζω ότι οι εξελίξεις του μονοθεσίου που ετοιμάζουμε για τους επόμενους αγώνες θα μας επιτρέψουν να βρισκόμαστε στη μάχη για τη νίκη».
Εξηγώντας την κατανομή των υποδομών μεταξύ 2011 και 2012, συνέχισε: «Προφανώς η έρευνα [στον τομέα του διαχύτη] δεν είναι εφαρμόσιμη στο μονοθέσιο της επόμενης χρονιάς, όμως η εξέλιξη άλλων σημείων του μονοθεσίου θα επιδράσει και σε εκείνο του 2012, συνεπώς προσπαθούμε να θέτουμε σε σωστή προτεραιότητα τις υποδομές μας για να είναι αρκετές και για τα δύο μονοθέσια».
Ειδικά για το μονοθέσιο του 2012, ο Νικόλας Τομπάζης είπε ότι η Scuderia θα ακολουθήσει πιο επιθετική προσέγγιση σε σχέση με τον συντηρητισμό των τελευταίων ετών: «Υιοθετήσαμε μια φρέσκια προσέγγιση και υπάρχουν πολλοί τομείς του μονοθεσίου που θα αλλάξουν σημαντικά.
Από αυτή την άποψη, η αλλαγή θα είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και τα προηγούμενα μονοθέσια και, ειλικρινά, πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο διότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο βήμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Ο Ν. Τομπάζης κατέληξε λέγοντας ότι το μονοθέσιο του 2012 δεν θα αποτελέσει ακριβώς μετεξέλιξη του φετινού, αλλά ούτε και θα σχεδιαστεί εν λευκώ: «Στη σύγχρονη Formula 1 δεν ξεκινάς ποτέ εν λευκώ, πετώντας τα πάντα στο καλάθι των αχρήστων και λέγοντας ‘εντάξει παιδιά, ας αρχίσουμε από το μηδέν’.
Υπάρχουν πολλά που έχεις μάθει από τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις. Αν δείτε τα άλλα μονοθέσια θα βρείτε ότι καθένα έχει τα δικά του δυνατά σημεία, ακόμα και τα πιο αργά μονοθέσια, συνεπώς κανείς ποτέ δεν ξεκινά εν λευκώ. Νομίζω ότι ότι το ποσοστό της αλλαγής μας θα είναι πολύ μεγάλο».
auto.in.gr
- Χρόνος, φθορά, αμφισβήτηση, φιλοσοφία: Ο εικαστικός κόσμος της Λυδίας Δαμπασίνα είναι φτιαγμένος από ερωτήματα
- Αγρίνιο: Τρεις 13χρονες συνελήφθησαν για μπούλινγκ σε συμμαθήτριά τους
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα καλά από το σκάσιμο μιας «φούσκας» πολλών τρισ. ευρώ
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ (pic)
- Ελβετικό φράγκο: Πότε αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442