Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Διαφοροποιήσεις εντός της ΕΚΤ για την επιλεκτική χρεοκοπία

Την εκτίμηση ότι ορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια βραχύβια «επιλεκτική χρεοκοπία», εξέφρασε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι σε συνέντευξή του στο CNBC. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επιμένει στην άποψή του.

Την εκτίμηση ότι ορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια βραχύβια «επιλεκτική χρεοκοπία», εξέφρασε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ο κ. Νοβότνι εξέφρασε την άποψη πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε μικρές αρνητικές επιπτώσεις, ωστόσο θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά. «Αυτές οι επιλογές πρέπει να μελετηθούν εξονυχιστικά. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που ασχολούνται με μια πολύ βραχύβια επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία στην πράξη δεν θα είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες», δήλωσε, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική στάση εξακολουθεί να τηρεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος μιλώντας σε εφημερίδες της Εσθονίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την πρόληψη χρεοκοπίας της Ελλάδος, η οποία όπως είπε δεν θα μπορούσε να είναι μια επιθυμητή λύση για την κρίση χρέους.

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπα ότι ένα πιστωτικό γεγονός, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε ο Τρισέ, προσθέτοντας πως όσοι υποστηρίζουν την χρεοκοπία ως επιθυμητή διέξοδο από την κρίση δεν έχουν εξετάσει το ζήτημα διεξοδικά. Σημείωσε δε ότι οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να αποφευχθεί η αθέτησης του χρέους της Ελλάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο