
Την Πέμπτη η τριμερής συνάντηση Χριστόφια, Έρογλου και Μπαν Γκι-Μουν
Η πορεία των συνομιλιών μεταξύ της ελληνιοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού και η προώθησή τους θα βρεθούν επί τάπητος στην τριμερή συνάντηση του Δημήτρη Χριστόφια, του Ντερβίς Έρογλου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν την Πέμπτη στη Γενεύη. Πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Δ.Χριστόφιας θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασύνδεση περιουσιακού και εδαφικού αλλά και η συζήτηση θεμάτων που δεν έχουν μέχρι στιγμής θιγεί.
Η πορεία των συνομιλιών μεταξύ της ελληνιοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού και η προώθησή τους θα βρεθούν επί τάπητος στην τριμερή συνάντηση του Δημήτρη Χριστόφια, του Ντερβίς Έρογλου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν που θα γίνει στη Γενεύη την Πέμπτη.
Από τη Μαριούπολη της Ρωσίας όπου βρίσκεται, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση της 7ης Ιουλίου θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, προσέρχεται στη συνάντηση με την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν όπως αναμενόταν.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι επιδίωξή μας είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που να στηρίζεται όμως σε αρχές.
Προσέθεσε ωστόσο ότι όλες οι προσπάθειες προσκρούουν στην επιμονή της Τουρκίας να επιβάλει τη δικής της επεκτατική πολιτική που στοχεύει στην προώθηση και αναγνώριση διεθνώς του κατοχικού καθεστώτος.
Με προτάσεις προσέρχεται ο Χριστόφιας
Πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Δ.Χριστόφιας θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασύνδεση περιουσιακού και εδαφικού αλλά και η συζήτηση θεμάτων που δεν έχουν μέχρι στιγμής θιγεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του ΡΙΚ, βασικά στοιχεία των προτάσεων είναι από τη μια η διασύνδεση περιουσιακού και εδαφικού και από την άλλη η συζήτηση θεμάτων, που δεν έχουν μέχρι στιγμής θιγεί.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» και επιδιαιτησία αλλά ούτε και κάθε προσπάθεια για πολυμερή διάσκεψη πριν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του εδαφικού, του περιουσιακού και του θέματος των εποίκων.
Πηγές του κυπριακού καναλιού ανέφεραν μάλιστα πως «άλλο είναι η έκφραση ευχής για λύση πριν από την κυπριακή προεδρία (Ιούλιος 2012) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και άλλο αυτό να αποτελεί χρονοδιάγραμμα».
Στο μεταξύ, το Σάββατο η συνάντηση των συμβούλων των κυρίων Χριστόφια και Έρογλου με αντικείμενο θέματα Αστυνομίας, δεν κατέληξε σε συμφωνία, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιμένει στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών αντί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βέροια: Απαντήσεις σε κάμερες ασφαλείας αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. για τον ξυλοδαρμό της 24χρονης κοπέλας
- Σοφία Λάππου: Πέθανε η εμβληματική ηθοποιός του ΚΘΒΕ
- «Γιγαντομαχία» Ρεάλ – Μπάγερν και ζευγάρια… φωτιά στο Champions League – Ποιες είναι οι πιθανότητες πρόκρισης στους «4» (pic)
- Στρατηγική «αποκεφαλισμού»: Γιατί η εξόντωση των ηγετών του Ιράν ίσως κάνει το καθεστώς πιο ισχυρό
- Φθιώτιδα: Νεκρός 21χρονος οδηγός σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο
- Μέση Ανατολή: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν
- Κόντρα στη Μπασκόνια ο Ολυμπιακός για ένα ακόμη βήμα προς το πλεονέκτημα
- Για τρίτη ημέρα στους δρόμους οι οδηγοί ταξί στην Αττική – Επέστρεψαν μέχρι νεοτέρας στην περιφέρεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 19.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442