Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
in.gr

4η Διεθνής Jazz Συνάντηση «Κώστας Κουβίδης»

Σημαντικές προσωπικότητες της jazz, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο φεστιβάλ που διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης, από 22 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου. Φεστιβάλ jazz αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Κουβίδη, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, 22 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την οικογένεια του αξιόλογου μουσικού της jazz, που χάθηκε […]

Σημαντικές προσωπικότητες της jazz, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο φεστιβάλ που διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης, από 22 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου.
Φεστιβάλ jazz αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Κουβίδη, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, 22 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την οικογένεια του αξιόλογου μουσικού της jazz, που χάθηκε πρόωρα σε τροχαίο δυστύχημα και σκοπός του είναι – πέρα από τους σημαντικούς καλλιτέχνες που φιλοξενεί – η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τα τροχαία εγκλήματα.

Η 4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση «Κώστας Κουβίδης» ανοίγει αυλαία, με την παρουσία σημαντικών διεθνών αλλά και Eλληνών καταξιωμένων μουσικών της τζαζ όπως είναι οι Sheila Jordan, Manu Dibango και Mulatu Astatke καθώς και με τη διεξαγωγή πολλών παράλληλων εκδηλώσεων.
Σημαντικοί Ελληνες καλλιτέχνες, όπως η Λητώ Βογιατζόγλου με το κουαρτέτο της καθώς και οι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Κουβίδη, Νίκος Βαργιαμίδης, Κώστας Αναστασιάδης, Μιχάλης Καπηλίδης που μαζί με τους Hard Groove θα παρουσιάσουν την μοναδική παράσταση In Drums We Trust, σε επιμέλεια του Νίκου Βαργιαμίδη, θα δώσουν το δικό τους ηχόχρωμα στην πόλη του Ηρακλείου.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση «Κώστας Κουβίδης» ως ένα πολύπλευρο πολιτιστικό γεγονός, θα φιλοξενήσει σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις όπως προβολή ταινιών, έκθεση αφίσας του μεγάλου δημιουργού Δημήτρη Αρβανίτη, ανοιχτές συζητήσεις και σεμινάρια, τα οποία συμπληρώνουν το πρόγραμμα των συναυλιών και τις απεριόριστες ώρες του τζάμ.
Στόχος του ετήσιου αυτού θεσμού δεν είναι μόνο να αφήσει το στίγμα του στον πολιτιστικό χάρτη αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε σχέση με τα τροχαία εγκλήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο και στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το τραγικό γεγονός της απώλειας του Κώστα Κουβίδη, η μη κερδοσκοπική εταιρεία YOU ARE WHAT U DO – Κώστας Κουβίδης επιχειρεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια να φέρει στο προσκήνιο τη φοβερή αυτή μάστιγα, θεωρώντας πως αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα πολιτισμού και συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη πραγματικότητα που υπάρχει στους δρόμους.

Με τις εκδηλώσεις αυτές η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση «Κώστας Κουβίδης» ολοκληρώνει τον κύκλο της και δεν θα επαναληφθεί στο Ηράκλειο.
Η διαδρομή αυτή που ξεκίνησε με μουσικές από την Νέα Ορλεάνη, ακολούθησε τους τσιγγάνικους δρόμους του swing, τους δρόμους του funk, της gospel του hip hop και κάθε είδους της jazz ήταν αναπόφευκτο να ολοκληρωθεί με την παρουσία της Αφρικής μέσα από δύο από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μουσικούς της, το «λιοντάρι της Αφρικής» Manu Dibango (Καμερούν) και τoν πατέρα της ethio – jazz, Mulatu Astatke (Αιθιοπία).

Αναλυτικό πρόγραμμα

Μουσικό μέρος

Πέμπτη 23/6
Βασιλική Αγίου Μάρκου/ 19.30 / Είσοδος Ελεύθερη
Εναρκτήρια Συναυλία: Hansen Duo
Soren Hansen, Double Bass & El. Cello
Jesper Lyng Hansen, Piano

Δυό Δανοί μουσικοί που ζουν, παίζουν και διδάσκουν χρόνια στην Κρήτη σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στον Bill Evans και στον Δανό μπασίστα NHOP

Παρασκευή 24/6
ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ- 1st Floor Underground/ 21.00 / Είσοδος Ελεύθερη
Παρουσίαση: Ιστορία της Τζαζ & Συναυλία Outward Bound
Α. Τσικανδηλάκης (πιάνο), Δ. Νεονάκης (κιθάρα), Γ. Ηλιάκης (ντραμς)
Σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων της Jazz και αυτοσχεδιαστικής μουσικής JazzPhilia

Πέμπτη 30/6
Βασιλική Αγίου Μάρκου / 20.00 / Είσοδος Ελεύθερη
Sheila Jordan & Cameron Brown Duo
Φωνή & κοντραμπάσο
Η παρουσία της Sheila Jordan, αυτού του θρυλικού προσώπου της ιστορία της τζαζ τα τελευταία εξήντα χρόνια, αποτελεί μεγάλη τιμή. Η Sheila είχε μια ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση για τον Κώστα Κουβίδη (έπαιξε μαζί της στις εμφανίσεις της το 2004 και 2005 στην Ελλάδα- και συνήθιζε να τον συστήνει σαν «πνευματικό εγγόνι» της).

Παρασκευή 1/7
Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις / Είσοδος: 20e
21.00 | In Drums We Trust
Μια παράσταση για τέσσερις ντράμερ και ένα κρουστό σε επιμέλεια Νίκου Βαργιαμίδη, αφιερωμένη στον Κώστα Κουβίδη, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2009 στην 7η γιορτη της jazz & δημιουργικης μουσικής.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Ν. Βαργιαμίδης (ντραμς), Κ. Αναστασιάδης (ντραμς), Μ. Καπηλίδης (ντραμς), Χ. Καπετανάκης (σαξ), Δ.Γιαλαμας (μπάσο), Δ. Αγγελάκης (πλήκτρα)

22.30 | Manu Dibango & Soul Makossa Gang
Ο μεγάλος συνθέτης, σαξοφωνίστας και τραγουδιστής με την οκταμελή μπάντα του ενώνει τους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής με το παγκόσμιο κύμα της τζαζ!
00:00 | Τζάμ
Μετά τις συναυλίες, στο μπαρ του Τεχνόπολις συνεχίζεται η παράδοση των πιο ποικίλων μουσικών συνευρέσεων μέχρι το πρωί.

Σάββατο 2/7
Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις / Είσοδος 20e
21.00 | Lito Voyatzoglou Quartet
Συνθέσεις της Λητώς Βογιατζόγου και διασκευές παραδοσιακών κομματιών στα χρώματα της τζαζ.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Λ. Βογιατζόγλου πιάνο, Λ. Ανδριώτης κρητική λύρα, Α. Παρασκευόπουλος Μπάσο, Χ. Ασωνίτης ντραμς.

22.30 | Mulatu Astatke & Steps Ahead Band
Ο άνθρωπος πού έφερε την Ethio Jazz στην παγκόσμια σκηνή μας οδηγεί στους μουσικούς δρόμους της Ανατολικής Αφρικής. Με το οκταμελές συγκρότημα του θα παρουσιάσει κλασικά κομμάτια του αλλά και νέα από το τελευταίο του άλμπουμ, Steps Ahead.
00:00 | Τζάμ
Μετά τις συναυλίες, στο μπαρ του Τεχνόπολις συνεχίζεται η παράδοση των πιο ποικίλων μουσικών συνευρέσεων μέχρι το πρωί.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Εκθεση αφίσας
Τετάρτη 22 Ιουνίου έως και Σάββατο 2 Ιουλίου / Βασιλική Αγίου Μάρκου / Είσοδος Ελεύθερη

Αφίσες Jazz και Social Design του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη
Θα εκτεθούν μια σειρά αφίσες που αφορούν την jazz και το social design του μεγάλου Ελληνα δημιουργού Δημήτρη Αρβανίτη.
Περιλαμβάνονται «ιστορικές» αφίσες από τις εμφανίσεις σημαντικών καλλιτεχνών της jazz στην Ελλάδα, από περιοδικά της τζαζ καθώς και αφίσες που αφορούν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και φυσικά την κατάσταση στην κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια.

Κινηματογράφος

Κυριακή 26 & Δευτέρα 27 Ιουνίου / Παγοποιείον / Είσοδος Ελεύθερη
Θα προβληθούν (με ελληνικούς υπότιτλους) οι ταινίες:

Thelonious Monk: Straight, No Chaser
1988, Charlotte Zwerin, 90 λεπτά, ντοκιμαντέρ
The World According to John Coltrane
1990, Robert Palmer, Toby Byron 60 λεπτά, ντοκιμαντέρ

Προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου.

Συζήτηση

Τετάρτη 29/6, ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ- 1st Floor Underground/ 20.30
Πολιτισμός στην εποχή της βαρβαρότητας
Με τη συμμετοχή του Δημήτρη Αρβανίτη, του κριτικού κινηματογράφου Νίκου Tσαγκαράκη και εκπροσώπου της You Are What U Do –Κώστας Κουβίδης.

Σεμινάρια
Θα πραγματοποιηθούν επίσης δωρεάν σεμινάρια drums από τον Ron Savage (Berkle College of Music) και τζαζ πιάνου από τη Λητώ Βογιατζόγλου.

Χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων:
Βασιλική Αγίου Μάρκου, Τεχνόπολις, Παγοποιείον, Ξενοδοχείο ΑΤΡΙΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.kostaskouvidis.com
www.myspace.com/internationaljazzmeetingkostaskouvidis
http://www.facebook.com/pages/International-Jazz-Meeting-Kostas-Kouvidis/293886041289
επικοινωνία: gkouvidis@gmail.com

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο