Ξεκίνησε η απορρύπανση του ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα
Έπειτα από την επίλυση σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, η μονάδα καθαρισμού που κατασκευάστηκε με διεθνή βοήθεια στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι ξεκίνησε την Παρασκευή την επεξεργασία περίπου 100.000 τόνων ραδιενεργού νερού. Είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να μπουν εργάτες στα κτίρια των αντιδραστήρων και να θέσουν ξανά σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης.
Έπειτα από την επίλυση σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, η μονάδα καθαρισμού που κατασκευάστηκε με διεθνή βοήθεια στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι ξεκίνησε την Παρασκευή την επεξεργασία περίπου 100.000 τόνων ραδιενεργού νερού.
Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, η μονάδα, που κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της γαλλικής Areva και της Kurion, ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 20:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Tepco είχε εντοπίσει διαρροή καισίου από τη μονάδα. Είχε τότε προειδοποιήσει ότι, αν το σύστημα δεν άρχιζε να λειτουργεί κανονικά εντός του χρονοδιαγράμματος, το ραδιενεργό νερό που λιμνάζει στο εργοστάσιο θα μπορούσε να διαρρεύσει στον ουρανό.
Το νερό αυτό διοχετεύτηκε στα κτίρια των αντιδραστήρων ως ύστατη προσπάθεια για τη σταθεροποίησή τους και την αποτροπή περαιτέρω τήξης. Περίπου 500 τόνοι νερού συνεχίζουν να διοχετεύονται στο κατεστραμμένο εργοστάσιο κάθε μέρα και συσσωρεύονται στο δάπεδο και σε γύρω χαντάκια.
Τα ραδιενεργά νερά εμποδίζουν τους εργάτες να μπουν στις εγκαταστάσεις για να θέσουν και πάλι σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού καυσίμου.
Η μονάδα απορρύπανσης θα μπορεί να καθαρίζει 50 τόνους νερού την ώρα, δηλαδή
1.200 τόνους ημερησίως, μειώνοντας τη ραδιενέργεια κατά 1.000-10.000 φορές. Μετά την απομάκρυνση των ραδιενεργών ισοτόπων, το νερό θα επιστρέφεται στους αντιδραστήρες για να μειώνει τη θερμοκρασία τους.
Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο πού θα αποθηκεύσει η Tepco τις τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού λυματολάσπης που παράγεται από τη διαδικασία απορρύπανσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
- Κίνα: Η κίνηση που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που θα διεξάγονται οι μελλοντικές συγκρούσεις
- «Η επιθετικότητα απέναντι στη Γροιλανδία είναι ζήτημα της ΕΕ και όχι μόνο της Δανίας»
- Επιχειρήσεις: Οι διευθυντές χρειάζονται ακόμα, ιδιωτικό γραφείο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442