Ποινές 4-6 μηνών σε έξι αξιωματικούς για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε έξι στρατιωτικούς σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τέσσερις έως έξι μήνες για αμέλεια σε σχέση με τη δολοφονία το 2007 του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Άλλοι δύο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε έξι στρατιωτικούς σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τέσσερις έως έξι μήνες για αμέλεια σε σχέση με τη δολοφονία το 2007 του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.
Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Τραπεζούντας ένας συνταγματάρχης και πέντε άλλοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατείχαν σημαντικές θέσεις στη στρατοχωροφυλακή της πόλης, απ’ όπου προέρχεται η ομάδα των εθνικιστών που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τον Ντινκ.
Ο συνταγματάρχης Αλί Οζ όπως και ο επικεφαλής πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής Τραπεζούντας, Μετίν Γιλντίζ, καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκισης, τέσσερις αξιωματικοί σε τέσσερις μήνες ενώ άλλοι δύο στρατιωτικοί αθωώθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων.
«Η δίκη έπρεπε να γίνει ενώπιον δικαστηρίου για σοβαρά εγκλήματα. Αλλά, δυστυχώς αυτό δεν συνέβη παρά τις προσπάθειές μας», δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας του Ντινκ, Φετιγιέ Τσετίν στο AFP.
Οι δικηγόροι ζήτησαν ακόμη να δικαστούν οι κατηγορούμενοι και για τη σύσταση συμμορίας.
Οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εξάντληση των ένδικων μέσων τους.
Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη στρατιωτικών για την υπόθεση που συγκλόνισε την Τουρκία, ειδικά όταν αποδείχτηκε ότι η αστυνομία όπως και η χωροφυλακή γνώριζαν για μια πιθανολογούμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του, αλλά απέφυγαν να ενεργήσουν.
O Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στις 19 Ιανουαρίου 2007 έξω από τα γραφεία της δίγλωσσης εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, της οποίας ήταν διευθυντής.
Σύμφωνα με την οικογένεια, η Στρατοχωροφυλακή γνώριζε τα σχέδια για τη δολοφονία του Ντινκ από το καλοκαίρι του 2006 αλλά αγνόησαν την υπόθεση. Μετά τη δολοφονία, ο Οζ φέρεται να ζήτησε να εντοπιστεί και να πειστεί να σιωπήσει ένας πληροφοριοδότης των Αρχών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Για τρίτη ημέρα στους δρόμους οι οδηγοί ταξί στην Αττική – Επέστρεψαν μέχρι νεοτέρας στην περιφέρεια
- Χαμός στους Μπακς με Αντετοκούνμπο: Μεγάλη διαφωνία για την επιστροφή του στα παρκέ (pic)
- Πολιορκία xωρίς τέλος, αντοχή χωρίς όρια: Όταν η αμερικανική μέγγενη συναντά τις κουβανικές ρίζες
- Σπειροειδής αποσταθεροποίηση – Ο Λίβανος μεταξύ πολέμου, φόβων νέου εμφυλίου και πλήρους κατάρρευσης
- Που «χάθηκε» ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ;
- Απολογείται ο 19χρονος φίλος του 20χρονου που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά – Αναζητείται ένα ακόμη άτομο
- Επενδύει στην εξωστρέφεια η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Στον «πάγο» οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες εν μέσω του πολέμου στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 19.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442