
Οικονομική στήριξη από τη G8 στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης»
Οι ηγέτες των οκτώ πλέον προηγμένων οικονομιών παγκοσμίως δεσμεύονται από τη Ντοβίλ της Γαλλίας να υποστηρίξουν με 40 δισ. δολάρια τις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης», υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική είναι ιστορικές και έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν στις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η G8 ζητά την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης, καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, και παράλληλα χαιρετίζει την επιθυμία του ιρανικού λαού για δημοκρατία.
Οι ηγέτες των οκτώ πλέον προηγμένων οικονομιών παγκοσμίως δεσμεύονται από τη Ντοβίλ της Γαλλίας να υποστηρίξουν με 40 δισ. δολάρια τις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης», υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική είναι ιστορικές και έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν στις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Η G8 ζητά την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, και παράλληλα χαιρετίζει την επιθυμία του ιρανικού λαού για δημοκρατία.
Οικονομική βοήθεια σε Αίγυπτο και Τυνησία
Η διήμερη σύνοδος της G8 ρίχνει αυλαία την Παρασκευή με οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο και την Τυνησία και μήνυμα συμπαράστασης στα δημοκρατικά κινήματα του αραβικού κόσμου.
«Οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική είναι ιστορικές και έχουν τη δυναμική να ανοίξουν την πόρτα στο είδος της μεταμόρφωσης που συντελέστηκε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της G8, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters.
Η G8 δηλώνει ότι υποστηρίζει θερμά τις φιλοδοξίες των χωρών της «Αραβικής Άνοιξης», καθώς και του λαού του Ιράν.
Η G8 ζητά την παραίτηση Σάλεχ
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Οκτώ (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) καταδίκασαν τη βία του καθεστώτος της Υεμένης κατά των διαδηλωτών και ζήτησαν από τον πρόεδρο Σάλεχ να εκπληρώσει τη δέσμευσή του για την παράδοση της εξουσίας 33 χρόνια αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση.
Η G8 καλεί σε μία «ειρηνική και ομαλή μεταβίβαση» της εξουσίας στην Υεμένη.
Καταδικάζει τη βία στη Συρία
Αποτροπιασμό εκφράζουν οι ηγέτες των χωρών της G8 για τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Συρία και ζητούν τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ωστόσο, στο τελικό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνεται η πρόταση που είχε αναφερθεί σε προσχέδια του κειμένου για ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η αλλαγή στη διατύπωση προς μία πιο ασαφή προειδοποίηση για «περαιτέρω μέτρα» αντικατοπτρίζει τη διστακτικότητα της Ρωσίας (έχει δικαίωμα βέτο ως μόνιμο κράτο-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), οποία ακολουθεί συνολικά πιο ήπια στάση έναντι των απολυταρχικών αραβικών καθεστώτων συγκριτικά με τις δυτικές κυβερνήσεις.
Η G8 καλεί την ηγεσία της Συρίας να σταματήσει τη βία και τον εκφοβισμό των πολιτών, να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Κλήσεις σε 1.750 οδηγούς για παράνομο παρκάρισμα μπροστά σε κάδους – Πόσο είναι το πρόστιμο
- Μια αμήχανη κυβέρνηση παρακολουθεί την οικονομική κρίση να έρχεται χωρίς να κάνει τίποτα για αυτό
- Σέρρες: Θρίλερ με την εξαφάνιση του 44χρονου Σωτήρη – Αγνοείται από τον Ιανουάριο
- Παναθηναϊκός: Το κομβικό τάιμ-άουτ του Αταμάν που γύρισε το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα
- Τιμοτέ Σαλαμέ: «Ήμασταν μαζί τρία χρόνια, με παράτησε για τη Τζένερ» ισχυρίζεται πορνοστάρ
- Σκύλος: Με ποιον τρόπο μας του μαθαίνουμε να αντιδρά έντονα
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο μέλη σπείρας που ρήμαζαν καταστήματα και λήστευαν υπό την απειλή μαχαιριού
- Google Strikes Deals to Secure Data Center Power
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442