Επίσημο διπλωματικό δίαυλο με τους Λίβυους εξεγερμένους άνοιξε η ΕΕ
Γραφείο της ΕΕ στη Βεγγάζη, την «πρωτεύουσα» της εξέγερσης στη Λιβύη, εγκαινίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ανοίγοντας ουσιαστικά επίσημο διπλωματικό δίαυλο με τους Λίβυους εξεγερμένους. Η Άστον συναντήθηκε με στελέχη του κινήματος κατά τη σύντομη επίσκεψή της στην πόλη, θέτοντας στο επίκεντρο ζητήματα όπως η διαχείριση των συνόρων, οι αλλαγές στις οικονομικές δομές και η δόμηση δημοκρατικών πολιτικών θεσμών -χωρίς όμως να προσφέρει στους εξεγερμένους αυτό που ζητούν περισσότερο, δηλαδή όπλα για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Γραφείο της ΕΕ στη Βεγγάζη, την «πρωτεύουσα» της εξέγερσης στη Λιβύη, εγκαινίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον την Κυριακή, ανοίγοντας ουσιαστικά επίσημο διπλωματικό δίαυλο με τους Λίβυους εξεγερμένους.
Η «αντιπροσωπεία» θα στεγάζεται σε ένα από τα ξενοδοχεία της Βεγγάζης, όπου βρίσκεται επίσης και γραφείο του ΟΗΕ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μιας εκπροσώπου αυτού του επιπέδου στη Βεγγάζη: Μέχρι στιγμής, μόνο ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν είχαν επισκεφθεί την πόλη.
Η Άστον συναντήθηκε με στελέχη του κινήματος κατά τη σύντομη επίσκεψή της στην πόλη, όπως τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελ-Τζαλίλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα όπως η διαχείριση των συνόρων, οι αλλαγές στις οικονομικές δομές και η δόμηση δημοκρατικών πολιτικών θεσμών.
Η ΕΕ όμως δεν έδωσε, διά μέσου της Άστον, δεσμεύσεις για αυτό που οι εξεγερμένοι ζητούν εντονότερα -δηλαδή όπλα για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Υποσχόμενη διαρκή ευρωπαϊκή στήριξη σε μία δημοκρατική Λιβύη, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ ανέφερε μετά την περιοδεία της: «Είδα παντού γύρω μου σήμερα το όραμα του λιβυκού λαού, είδα τις αφίσες με τα λόγια ‘Έχουμε ‘Ενα Όνειρο’».
Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς του Καντάφι. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών της ΕΕ, που έχουν αποσύρει τους διπλωματές τους από την Τρίπολη, με μοναδική εξαίρεση την -προεδρέουσα- Ουγγαρία.
Ορισμένες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Κατάρ (μέχρι και η Γκαμπία) έχουν ήδη αναγνωρίσει ως συνομιλητές τους εξεγερμένους ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν στείλει απεσταλμένους για ανοικτές απευθείας συνομιλίες μαζί τους.