Ένταση των ελέγχων και αναβάθμιση του κέντρου στα μέτρα για την Αθήνα
Καθημερινές περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, περιλαμβάνονται στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Συντονιστής των δράσεων ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερα κοινωνικό και απαιτεί πολιτική λύση. Τα κοινωνικά προβλήματα, όπως είπε, δεν τα λύνει η αστυνομία.
Καθημερινές περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, περιλαμβάνονται στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Συντονιστής των δράσεων ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία ήταν επίσης παρόντες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:
- Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.
- Στοχευμένες δράσεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).
- Μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.
- Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.
- Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.
- Μείωση αστικών αξιών στο κέντρο της Αθήνας.
- Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων του κέντρου δε φοιτητικές εστίες.
Για να δείτε αναλυτικά τα μέτρα, ανά υπουργείο, κάντε κλικ εδώ
Η αξιολόγηση των πρώτων αποτελεσμάτων θα γίνει σε Υπουργικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2011, όπου θα παρουσιαστούν μετρήσιμα αποτελέσματα των άμεσα υλοποιήσιμων δράσεων και θα γίνει επαναπροσδιορισμός του σχεδίου δράσης στα σημεία που κρίνεται απαραίτητο.
Παπανδρέου: Κοινωνικό το πρόβλημα
Στην εισήγησή του κ. Παπανδρέου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται αλλά όπως τόνισε αυτό δεν είναι αρκεί, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται στη χώρα μια νέα θέσπιση της δημοκρατίας που θα εγγυηθεί θεσμούς οι οποίοι θα καλλιεργούν τη συμμετοχή των πολιτών.
«Η παρέμβασή μας δεν αφορά απλά το να εγγυηθούμε την ασφάλεια, αλλά και για να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε το πρόβλημα είναι ευρύτερα κοινωνικό και απαιτεί πολιτική λύση. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν τα λύνει η αστυνομία, πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κέντρο βιώνει φαινόμενα παρακμής και συσσωρευμένα προβλήματα οι ρίζες των οποίων ανάγονται στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ενώ, όπως είπε, συχνά στον δημόσιο λόγο τα προβλήματα της Αθήνας απλουστεύονται και επικεντρώνονται στην συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της πόλης.
Ο πρωθυπουργός, τέλος, αναγνωρίζοντας από την μια τον φόρτο εργασίας που έχουν τα εμπλεκόμενα με το κέντρο της Αθήνας υπουργεία, τόνισε από την άλλη ότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις και παρότρυνε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα ζητήματα του κέντρου της πρωτεύουσας το ταχύτερο δυνατόν.
Καμίνης: Νέο πλαίσιο για διαδηλώσεις
Θετικά αντιμετώπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, για τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα προτείνει σχέδιο για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Η βασική «φιλοσοφία« της επιτροπής αυτής είναι η «συμφιλίωση του δικαιώματος της διαδήλωσης με τα άλλα δικαιώματα, π.χ. ανοιχτά καταστήματα» και ο σκοπός είναι να λειτουργεί το κέντρο όταν γίνονται διαδηλώσεις.
Από τις συνομιλίες του κ. Καμίνη, διευκρινίστηκε ότι το σχέδιο αφορά τις μικρές διαδηλώσεις και όχι τις πανεργατικές ή άλλες. Διευκρινίστηκε επίσης ότι το εν λόγω σχέδιο θα οριοθετεί και τις αρμοδιότητες της αστυνομίας.
Στην Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι πανεπιστημιακοί Ν.Αλιβιζάτος, Α.Μανιτάκης και Γ.Κτιστάκης, ενώ το σχέδιο θα παρουσιαστεί μέχρι το φθινόπωρο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Άσυλο, μετανάστες, δημοτική αστυνομία
Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ετέθη επίσης, στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι από τα τέλη του 2009, και παρότι το είχε ζητήσει, η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει ορίσει χώρους ασύλου για τα ιδρύματα.
Η υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η πολιτεία έχει δυνατότητα παρέμβασης σε ορισμένες περιπτώσεις από την στιγμή που τα ΑΕΙ δεν ορίζουν τους χώρους ασύλου.
Για τα θέματα της μετανάστευσης, το υπουργείο Εργασίας θα εφαρμόσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου τον αυστηρότατο νόμο για όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες, θα δοθούν κίνητρα για να εξέλθουν οι μετανάστες από την αφάνεια, θα εντατικοποιηθούν οι υπηρεσίες ασύλου, θα χτυπηθεί το παραεμπόριο, ενώ θα εντατικοποιηθούν και οι διαδικασίες εθελούσιας επιστροφής μεταναστών.
Σε ό,τι αφορά την δημοτική αστυνομία, το γενικό κλίμα που υπήρξε στο υπουργικό συμβούλιο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας της, ώστε να μπορέσει να συνδράμει την ΕΛ.ΑΣ. σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να μετατραπεί σε ολοκληρωμένη αστυνομική δύναμη.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στο Υπουργικό την πρότασή του για έκπτωση έως και 80% της συνολικής δαπάνης για έργα εκσυγχρονισμού ή συνολικής αποκατάστασης παλαιών κατοικιών σε ορισμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)



![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442