Σε δημόσια διαβούλευση το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες
Την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στις υδατοκαλλιέργειες επιχειρεί να καλύψει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες που αναρτήθηκε από το ΥΠΕΚΑ στο opengov.gr. H δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει 45 ημέρες. Το ειδικό πλαίσιο θέτει τις κατευθύνσεις, τους κανόνες και τα κριτήρια για τη χωρική οργάνωση και την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών προκειμένου […]
Την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στις υδατοκαλλιέργειες επιχειρεί να καλύψει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες που αναρτήθηκε από το ΥΠΕΚΑ στο opengov.gr. H δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει 45 ημέρες. Το ειδικό πλαίσιο θέτει τις κατευθύνσεις, τους κανόνες και τα κριτήρια για τη χωρική οργάνωση και την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως επισημαίνεται από την επίσημη ανακοίνωση, τόσο η ανταγωνιστικότητα του κλάδου όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.
Περιλαμβάνει:
1. Εξειδίκευση για κάθε τύπο καλλιέργειας (υδατοκαλλιέργεια θαλασσινών ειδών, οστρακοκαλλιέργεια, υδατοκαλλιέργειες ειδών γλυκέων υδάτων και καλλιέργειες υδρόβιων οργανισμών σε φυσικά υφάλμυρα οικοσυστήματα). Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται οι ζώνες για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.) μέσα στις οποίες θα χωροθετηθούν οι οργανωμένες ζώνες (Π.Ο.Α.Υ.), οι άτυπες συγκεντρώσεις (Π.Α.Σ.Μ.) και οι μεμονωμένες μονάδες υπό προϋποθέσεις.
2. Κατευθύνσεις για το καθεστώς και τους όρους χωροθέτησης υποδοχέων και μονάδων του τομέα.
3. Κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης τόσο των υποδοχέων όσο και των μεμονωμένων μονάδων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
4. Κατευθύνσεις για τον υποκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ προτείνονται μέτρα και δράσεις θεσμικού και διοικητικού – οργανωτικού χαρακτήρα, καθώς και πρόγραμμα δράσης.
Η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου και αντιπροσωπεύει το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου. Τα προϊόντα της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας εξάγονται σε ποσοστό 70% – 80% και αποτελούν το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μετά το ελαιόλαδο.
Οι δραστηριότητες του κλάδου ξεκίνησαν πριν από 35 χρόνια και οι μονάδες του τοποθετήθηκαν σε απομονωμένες περιοχές, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Η ραγδαία όμως ανάπτυξη του είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις με άλλες παράκτιες δραστηριότητες, που αρκετές φορές οδηγήθηκαν σε δικαστικές διαμάχες και στην επισφαλή θέση της αδειοδότησης των μονάδων τους.
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Μαΐου 2011.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.