Χωρίς τέλος η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, περιοδεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές
Περιοδεία στις πληγείσες –από τον σεισμό και το τσουνάμι- περιοχές της Ιαπωνίας, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν, ο οποίος την Κυριακή είδε το κόμμα του να χάνει περίπου 70 έδρες στις τοπικές εκλογές. Στη Φουκουσίμα, ένα μήνα μετά την καταστροφή, η επιχείρηση απόρριψης στη θάλασσα ραδιενεργού ύδατος ολοκληρώνεται και επόμενο βήμα είναι η μεταφορά μολυσμένου νερού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο εργοστάσιο. Η κυβέρνηση, αν και καθησυχάζει, αποφάσισε να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο στα 30 χιλιόμετρα.
Περιοδεία στις πληγείσες –από τον σεισμό και το τσουνάμι- περιοχές της Ιαπωνίας, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν, ο οποίος την Κυριακή είδε το κόμμα του να χάνει περίπου 70 έδρες στις τοπικές εκλογές. Στη Φουκουσίμα, ένα μήνα μετά την καταστροφή, η επιχείρηση απόρριψης στη θάλασσα ραδιενεργού ύδατος ολοκληρώνεται και επόμενο βήμα είναι η μεταφορά μολυσμένου νερού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο εργοστάσιο. Η κυβέρνηση, αν και καθησυχάζει, αποφάσισε να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο στα 30 χιλιόμετρα.
Ο Ναότο Καν δεσμεύθηκε ότι το κράτος δεν θα εγκαταλείψει τους σεισμόπληκτους και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
«Η κυβέρνηση, με όλη της τη δύναμη, θα συνεργαστεί μαζί σας. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε ποτέ» υποσχέθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στους κατοίκους της πόλης Ισινομάκι. Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί «όσο πιο γρήγορα γίνεται» προκειμένου να βρουν μόνιμη στέγη οι 150.000 άνθρωποι που μένουν σε πρόχειρα καταφύγια –εκ των οποίων οι 15.000 είναι κάτοικοι της πόλης Ισινομάκι.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επιχείρησε επίσης να καθησυχάσει τους πολίτες που ασχολούνται με την αλιεία, λέγοντάς τους πως θα επιστρέψουν στις δουλειές τους σύντομα. Εκτός από τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε σε επιχειρήσεις αλιείας το τσουνάμι, τεράστιο πλήγμα προκάλεσε και η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.
Στις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι μηχανικοί ετοιμάζονται να σταματήσουν την επιχείρηση απόρριψης ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό και να ξεκινήσουν τη μεταφορά του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο εργοστάσιο. Η επιχείρηση απόρριψης του μολυσμένου νερού στη θάλασσα επικρίθηκε έντονα από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα.
Ο Ναότο Καν ζήτησε συγγνώμη για τη λιγοστή ενημέρωση που υπήρχε αναφορικά με το πυρηνικό ατύχημα.
Ενός λεπτού σιγή
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε τη Δευτέρα στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία από τους επιζήσαντες και τους διασώστες στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής, ένα μήνα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι.
Σε επιστολή του που δημοσιεύεται στις μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη, ο Ναότο Καν εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που δέχτηκε η Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
«Σε μια στιγμή απελπισίας, ο κόσμος σε όλο τον πλανήτη στάθηκε στο πλευρό μας, μας έδωσε ελπίδα και κουράγιο» επισημαίνει στην επιστολή που έχει τίτλο «Ευχαριστούμε για τους Κιζούμα (Δεσμούς Φιλίας)» και η οποία δημοσιεύεται σε εφημερίδες πολλών χωρών, ανάμεσά τους η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Γαλλία και η Ρωσία.
Επεκτείνεται η ζώνη εκκένωσης
Την επέκταση, στα 30 χιλιόμετρα, της ζώνης εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως η ζώνη των 20 χιλιομέτρων «είναι επαρκής».
Ο Εντάνο μετέφερε την έκκληση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους πέντε περιοχών, που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χλμ, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο ίδιος τόνισε πως δεν πρόκειται για επείγουσα διαδικασία, αλλά έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε διάφορες περιοχές και ενδέχεται να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων, αφού η πυρηνική κρίση είναι σε εξέλιξη.
Ο κίνδυνος μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊιτσί έχει «μειωθεί σημαντικά», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Εντάνο.
«Ο κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο και να προκληθεί νέα μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είναι προφανές ότι το εργοστάσιο δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά».
«Θα πρέπει να ζητήσουμε από τους κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα (…) Όμως πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες μετά το σεισμό» είχε δηλώσει, επαναλαμβάνοντας ότι η ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο «είναι επαρκής».
Οι μηχανικοί του εργοστασίου δήλωσαν την Κυριακή ότι δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά στην αποκατάσταση του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ενώ πρόσθεσαν ότι ελπίζουν να σταματήσουν σύντομα τη διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Asahi η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει σε κάποιες περιοχές τη ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο στα 30 χιλιόμετρα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Η εφημερίδα Japan Times ανέφερε σε άρθρο της ότι οι αρχές θα κλείσουν τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων και δεν θα επιτρέψουν στους κατοίκους να επιστρέψουν για να πάρουν τα υπάρχοντά τους από τα σπίτια τους.
Εξάλλου ο κυβερνήτης της επαρχίας Φουκουσίμα Γιουχέι Σάτο επέκρινε την πολιτική εκκένωσης της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι αρχικά είπαν στους κάτοικους σε ακτίνα 20 με 30 χιλιόμετρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο να κλειστούν στα σπίτια τους και στη συνέχεια να εκκενώσουν εθελοντικά την περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Σάτο θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο της διαχειρίστριας εταιρείας TEPCO, που σήμερα θα επισκεφθεί την περιοχή για να ζητήσει συγγνώμη από τους τοπικούς αξιωματούχους.
«Χαστούκι» στις εκλογές
Σύμφωνα με το Reuters, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ) υπέστη σφοδρή ήττα στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, χάνοντας περίπου 70 έδρες. Το ήδη αρνητικό κλίμα για τον Ναότο Καν επιβάρυναν οι ατυχείς, κατά πολλούς, χειρισμοί της τραγωδίας, που χτύπησε τη χώρα στις 11 Μαρτίου.
Δεδομένου ότι η πυρηνική κρίση δεν έχει κοπάσει, θεωρείται απίθανο το να οδηγηθεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε παραίτηση. Σε περίπτωση, όμως, που υποβάλει την παραίτησή του όταν η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο τεθεί υπό έλεγχο, τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε συνεργασία με το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Η συνεργασία των δύο κομμάτων κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, καθώς κρίνεται ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν καλύτερα τα προβλήματα που προκάλεσαν στην Ιαπωνία ο σεισμός και το τσουνάμι.