
Στον Αλ.Παπαδιαμάντη αφιερωμένο το Ημερολόγιο 2011 του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ
Το «Ημερολόγιο των δημοσιογράφων» βρίσκεται πλέον στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού και αποτελεί έργο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβαν οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι Ηλίας Γκρης και Δημήτρης Γκιώνης. Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η σκέψη για την φετινή έκδοση ήταν η δημιουργία ενός διαφορετικού ημερολογίου. […]
Η σκέψη για την φετινή έκδοση ήταν η δημιουργία ενός διαφορετικού ημερολογίου. «Μέσα από 3,500 χιλιάδες σελίδες του έργου, έγινε επιλογή συγκεκριμένων αποσπασμάτων με έναν προφανή σκοπό, να αποκαλυφθεί ένας άγνωστος Παπαδιαμάντης», αναφέρει ο Ηλίας Γκρης.
Κατά την άποψη του δημοσιογράφου, ο παραδεδομένος από φιλολογικές κριτικές, Παπαδιαμάντης, είναι αδικημένος καθώς συνήθως παρουσιάζεται η βαθιά θρησκευτική του πλευρά, παραγνωρίζοντας έτσι, τις άλλες πλευρές του, τις πιο αντιπροσωπευτικές και ουσιαστικές.
«Έπρεπε να αναδειχθεί ο βαθιά στοχαστικός και φιλοσοφικός χαρακτήρας του ιδιοφυούς αυτού συγγραφέα», τονίζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, και συνεχίζει «την αιχμηρή και διεισδυτική ματιά του συγγραφέα που έχει διαχρονική αξία, ακόμα και στις μέρες μας, θέλαμε να παρουσιάσουμε».
Πρόκειται για ένα επίπονο έργο, καθώς χρειάστηκαν πολλές ώρες μελέτης των έργων του Παπαδιαμάντη από τις εκδόσεις Δόμος, σε επιμέλεια Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου. Τα αποσπάσματα που βρίσκονται στις σελίδες του ημερολογίου, κοσμούνται από προσωπογραφίες του «Αγίου των Γραμμάτων» αλλά και από έργα Ελλήνων ζωγράφων.
Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια πρώτη απόπειρα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, καθώς τις προηγούμενες χρονιές, το ημερολόγιο εκδιδόταν από την ΕΣΗΕΑ.
Ανάμεσα στις εκδόσεις οι οποίες ετοιμάζονται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, είναι και αυτή, ενός μοναδικού έργου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για μια λογοτεχνική ανθολογία, με έργα σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών με κέντρο αναφοράς το πρόσωπο του Παπαδιαμάντη και το οποίο αναμένεται να βγει στην παραγωγή το Πάσχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι οδηγοί ταξί από σήμερα – Τα αιτήματά τους
- Δεύτερη ευκαιρία για λάθη και παραλείψεις στον ΕΝΦΙΑ – Τι πρέπει να κάνετε
- Απανωτοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Ιράν και Λίβανο – Φωτιά σε βιομηχανική ζώνη της Ντόχα από θραύσματα
- Συνταγή: Μπακαλιάρος στον φούρνο
- Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Κούβα
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Θ’)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 17.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/randy-kinne-P7nRBkxx_mg-unsplash-1-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442