Καταδικάζουν τη βία στη Λιβύη οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, συνάντηση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, εν όψει των συνεδριάσεων των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας, απηύθυνε για άλλη μία φορά η Κάθριν Άστον.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, εν όψει των συνεδριάσεων των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται» αναφέρεται στο κείμενο.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόκειται να συζητηθούν κατά κύριο λόγο η κατάσταση στη Β.Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Σομαλία, το Κέρας της Αφρικής, το Λίβανο, καθώς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων περιλαμβάνονται η προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24-25 Μαρτίου και η συζήτηση για το μέλλον της «Πολιτικής Συνοχής».
Την Κυριακη προηγήθηκε άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο δείπνου εργασίας υπό την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η Κάθριν Άστον απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας.
«Σκέφτομαι τη Λιβύη, σκέφτομαι τι συνέβη στο Μπαχρέιν μέσα στο Σαββατοκύριακο… Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, κάνουμε έκκληση για τερματισμό της βίας και έναρξη του διαλόγου» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κ.Αστον.
«Πραγματικά ανησυχώ για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, συνεχίζουμε να κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τερματιστεί η βία» πρόσθεσε.
Η βαρώνη Άστον προτίθεται εξάλλου να συγκαλέσει τις προσεχείς μέρες μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου, που θα εξετάσει σφαιρικά το θέμα των εκτεταμένων λαϊκών εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική αλλά και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση θα εστιαστεί στους πέντε θεσμικούς τομείς -εκλογική μεταρρύθμιση, υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ελευθερία έκφρασης στα ΜΜΕ και καταπολέμηση της διαφθοράς- ενώ στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή ενημέρωσης και ο συντονισμός της διεθνούς παρέμβασης.
Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442