Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού λόγω των ταραχών στην Αίγυπτο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού λόγω των ταραχών στην Αίγυπτο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού στις διεθνείς αγορές, τροφοδοτούμενες από τις αναταραχές στην Αίγυπτο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Β.Αφρική. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου σημείωνε διαπραγματευόταν στα 89,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ κατέγραφε άνοδο στα 99,60 δολάρια. Το συμβόλαιο χρυσού Φεβρουαρίου βρίσκεται στα 1.342,4 δολ. η ουγγιά, περιορίζοντας τις απώλειες που έχει σημειώσει από την έναρξη του έτους.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού στις διεθνείς αγορές, τροφοδοτούμενες από τις αναταραχές στην Αίγυπτο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Β. Αφρική.

Οι συνεχιζόμενες ταραχές στην Αίγυπτο προκαλούν αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς η αγορά φοβάται ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην μεταφορά του αργού μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου σημείωνε άνοδο 37 σεντς και διαπραγματευόταν στα 89,71 δολάρια το βαρέλι. Το Μπρεντ κατέγραφε επίσης άνοδο κατά 18 σεντς στα 99,60 δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές η αύξηση των τιμών αντανακλά την ένταση στην Αίγυπτο και το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσκολίες στην μεταφορά πετρελαίου μέσω της διώρυγας του Σουέζ και προβλήματα ανεφοδιασμού που μπορεί να επηρεάσουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου μεταφέρονται καθημερινά από τάνκερς μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Το συμβόλαιο χρυσού Φεβρουαρίου βρίσκεται στα 1.342,4 δολ. η ουγγιά, περιορίζοντας τις απώλειες που έχει σημειώσει από την έναρξη του έτους. Σύμφωνα με αναλυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Β. Αφρική στρέφουν τους επενδυτές στον χρυσό, ως επιλογή αποφυγής κινδύνου. Οι ίδιοι επισημαίνουν πάντως πως ο χρυσός είναι ευάλωτος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στην ισοτιμία του δολαρίου. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν πως μακροπρόθεσμα η τιμή του θα επηρεασθεί σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη .

Μεσοπρόθεσμα οι προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούν τη μέση τιμή του χρυσού μεταξύ των 1.200 και των 1.500 δολ. ανά ουγγιά. Σε πραγματικούς όρους εξάλλου ο χρυσός βρίσκεται σήμερα κάτω από το μέγιστο της δεκαετίας του ΄80, δεδομένου ότι αν αποπληθωριστεί, η τότε τιμή των 850 δολαρίων ανά ουγγιά αντιστοιχεί σήμερα σε πάνω από 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο