Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ερώτηση Παπαρήγα στον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ερώτηση Παπαρήγα στον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν

Για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του πρωθυπουργού στην Τουρκία ρωτά τον πρωθυπουργό η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, στην περίπτωση προσφυγής στη Χάγη, αλλά και στο θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του πρωθυπουργού στην Τουρκία ρωτά τον πρωθυπουργό η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, στην περίπτωση προσφυγής στη Χάγη, αλλά και στο θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Στην ερώτησή της η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρεται στις Συμφωνίες της Μαδρίτης 1997 και του Ελσίνκι 1999, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και συνοριακές διαφορές πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, επικαλείται τα δημοσιεύματα που φιλοξενούν μελέτες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, ενώ επί πλέον διαπραγματεύεται χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους, υποχωρώντας από τα δικαιώματα που προβλέπει η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.

Υπογραμμίζει και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η Αγκυρα έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και «στις μυστικές συνομιλίες με την Ελλάδα» έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος.

«Ο Τούρκος υπουργός συνέδεσε την επίλυση των διαφορών με την εγκατάσταση κοινών πλατφορμών πετρελαίου. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στην πρόσφατη επίσκεψη στο Ερζερούμ ότι αν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή δικαιοσύνη.

» Παράλληλα σημειώνεται έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ορίζονται Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος) για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

» Οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές‚ οι ανησυχίες για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δυναμώνουν και οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν είναι πειστικές.»

Η γγ του ΚΚΕ ρωτά τον πρωθυπουργό:

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο;
  • Μπορούν να αφεθούν κυριαρχικά δικαιώματα στην κρίση του δικαστηρίου της Χάγης; Σε ποια βάση θα διαμορφωθεί το συνυποσχετικό της παραπομπής;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στον ορισμό των Ελληνικών Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και τι προβλήματα υπάρχουν με το Καστελόριζο;

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο