Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Ο Αλ. Παπαγεωργίου γράφει για τον δάσκαλό του

O Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, στο βιβλίο του «Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968) – Τα χρόνια της μαθητείας μου κοντά του» (Εκδόσεις ΣΗΜΑ), μιλά για τον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, ζωγράφο και ακαδημαϊκό Δημήτρη Πικιώνη. «Ο Πικιώνης ήταν ένας δάσκαλος-μύστης, δεν ήταν ο συνήθης λόγιος καθηγητής πανεπιστημίου. Όσοι ήταν προσδεδεμένοι στην διδασκαλία του θα πρέπει να είχαν αντιληφθεί την εξέχουσα […]

O Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, στο βιβλίο του «Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968) – Τα χρόνια της μαθητείας μου κοντά του» (Εκδόσεις ΣΗΜΑ), μιλά για τον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, ζωγράφο και ακαδημαϊκό Δημήτρη Πικιώνη.
«Ο Πικιώνης ήταν ένας δάσκαλος-μύστης, δεν ήταν ο συνήθης λόγιος καθηγητής πανεπιστημίου. Όσοι ήταν προσδεδεμένοι στην διδασκαλία του θα πρέπει να είχαν αντιληφθεί την εξέχουσα ηθική και διανοητική προσωπικότητα του. Βρίσκονταν υπό την επήρεια της ακτινοβολίας του και τον θαύμαζαν. Προσπαθούσαν να εμβαθύνουν στην διδαχή του».

Μερικά από τα λόγια με τα οποία περιγράφει τον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, ζωγράφο και ακαδημαϊκό Δημήτρη Πικιώνη, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, στο βιβλίο του «Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968)-Τα χρόνια της μαθητείας μου κοντά του» (Εκδόσεις ΣΗΜΑ), που παρουσιάζεται την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011, στις 19:00 το απόγευμα στο χώρο της έκθεσης -για τον Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη- στο κτίριο της Πειραιώς, όπου εκτίθεται το μεγαλύτερο μέρος του ζωγραφικού και αρχιτεκτονικού έργου του.

Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, αρχιτέκτων-πολεοδόμος και ιστορικός της πολεοδομίας, μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο στη διάρκεια των σπουδών του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην δεκαετία του ’50.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου του βιβλίου- ο συγγραφέας περισσότερων από 30 βιβλίων σε ελληνική, γαλλική, αγγλική και γερμανική γλώσσα για την ιστορία της πολεοδομίας και την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος- αναφέρεται στην διδακτική μέθοδο του δασκάλου του:
«Ο Πικιώνης ξεκινούσε πάντα από κάτι τι το απόλυτα συγκεκριμένο, κατά προτίμηση από ένα συνθετικό θέμα που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή. Αντί να μεταδίδει θεωρητική γνώση και απόψεις, μας περιέγραφε με λίγα λόγια, και ίσως με μερικά σκαριφήματα, μια λύση που είχε δώσει ή μια πρόταση που σκόπευε να κάνει και ζητούσε την γνώμη μας».

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά θα παρουσιάσει ο καθηγητής Γεώργιος Πανέτσος και θα ακολουθήσει διάλεξη του συγγραφέα με θέμα: «Ήθος και χάρισμα: Δημήτρης Πικιώνης, ο δάσκαλος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο