Σε χαμηλό διμήνου το ευρώ, κάτω από το 1,33 δολάριο, εν μέσω ανησυχιών για επέκταση της κρίση χρέους
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου υποχωρεί το ευρώ την Τετάρτη, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για επέκταση της κρίσης χρέους και σε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Διευρύνονται τα spreads στα ομόλογα.
Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών διαπραγματεύεται το ευρώ την Τετάρτη, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για επέκταση της κρίσης χρέους και σε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζών.
Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε μέχρι το 1,3285 δολάριο, χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου, από 1,3367 αργά το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη. Χθες, είχε σημειώσει τις υψηλότερες απώλειες (1,9%) από τις 11 Αυγούστου.
Το ενιαίο νόμισμα σημειώνει επίσης απώλειες έναντι του γεν, του ελβετικού φράγκου και της στερλίνας.
Η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ δεν έχει περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι η Πορτογαλία -και ίσως αργότερα η Ισπανία- θα είναι το επόμενο θύμα των κερδοσκόπων.
Η Standard & Poor’s «έκοψε» κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική αξιολόγηση του ιρλανδικού δημοσίου, αφήνοντας αντοικτό το ενδεχόμενο φια νέα υποβάθμιση («αρνητικές προοπτικές»).
Ως αποτέλεσμα, τα spreads στα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης -και όχι μόνο- διευρύνονται.
Στην Ισπανία, το spread άνοιξε στο επίπεδο-ρεκόρ των 245 μονάδων βάσης, ενώ στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τις 930 μονάδες.
Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 0,29% σε 8,94% και το spread με τους γερμανικούς τίτλους στις 607 μονάδες. Στην Πορτογαλία, το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου είναι υψηλότερα κατά 0,10% σε 7,17%.
Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) σε Πορτογαλία (500,5 μονάες) και Ισπανία (310 μονάδες).
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Αυστριακός, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε «οργισμένος» από τις «κινδυνολογικές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το ευρώ.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι «το ευρώ βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», αναφερόμενη στην ιρλανδική κρίση.
Οι δηλώσεις αυτές με εξόργισαν, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, επιμένοντας ότι σε κίνδυνο δεν βρίσκεται το ευρώ, αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
«Πρόκειται για παράλειψη των πολιτικών ηγεσιών να μην κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στα δύο» σημείωσε και τόνισε πως «το ευρώ ως νόμισμα είναι απολύτως ανέπαφο», καθώς, όπως είπε, «τα πρόσφατα δημοσιονομικά προβλήματα της πολιτείας του Ιλινόις δεν αποτελούν πρόβλημα για το δολάριο».