Ιστορικές προεδρικές εκλογές «συμφιλίωσης» στην Ακτή Ελεφαντοστού
Άνοιξαν, ύστερα από έξι αναβολές μέσα σε περίοδο πέντε χρόνων, οι προεδρικές κάλπες στην Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο της υπέρβαση της πολιτικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας που ξεκίνησε με το πραξικόπημα του 1999. Ως σημαντικότεροι αντίπαλοι του νυν προέδρου Λορέν Γκμπαγκμπό θεωρούνται ο πρώην πρόεδρος Ανρί Κονάν Μπεντιέ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλασάν Ουατάρα, αλλά η κάλπη δύσκολα θα βγάλει νικητή από τον πρώτο γύρο.
Άνοιξαν την Κυριακή, ύστερα από έξι αναβολές μέσα σε περίοδο πέντε χρόνων, οι προεδρικές κάλπες στην Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο της υπέρβαση της πολιτικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας που ξεκίνησε με το πραξικόπημα του 1999.
Ως σημαντικότεροι αντίπαλοι του νυν προέδρου Λορέν Γκμπαγκμπό θεωρούνται ο πρώην πρόεδρος Ανρί Κονάν Μπεντιέ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλασάν Ουατάρα, αλλά η κάλπη δύσκολα θα βγάλει νικητή από τον πρώτο γύρο.
Περίπου 5,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά από τρεις ημέρες.
Στην Ακτή Ελεφαντοστού, μία από τους σημαντικότερους παραγωγούς κακάο, εκδηλώθηκε και δεύτερο πραξικόπημα το 2002, το οποίο κατεστάλη σχεδόν εν τη γενέσει του. Από τότε η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου μέχρι την επισφαλή ειρηνευτική συμφωνία του 2007.
Σε δηλώσεις του, ο Λ.Γκμπαγκμπό εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος για τη νίκη του, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων στην πρώην γαλλική αποικία. Για τις εκλογές μετέβησαν στη χώρα περίπου 150 ξένοι παρατηρητές. Αναλυτές φοβούνται πως το αποτέλεσμα ενδέχεται να αμφισβητηθεί λόγω των προετοιμασιών της τελευταίας στιγμής, και ο δεύτερος γύρος, που κανονικά θα διεξαχθεί την 28η Νοεμβρίου, να καθυστερήσει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χιονοθύελλας – Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί
- Πώς ο χιονάνθρωπος έγινε είδος υπο εξαφάνιση
- Πρωτοχρονιά: Ευφάνταστα, παράξενα, αστεία – Τα πιο ξεχωριστά έθιμα ανά τον κόσμο
- Ο Ταϊρίκ Τζόουνς αρέσει στον Ολυμπιακό – Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Παρτιζάν οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Εμείς φάγαμε λάσπη στην τηλεόραση, 3 γυναίκες τράβηξαν τα πάνδεινα στο δικαστήριο»
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
- «Πρόταση της Γκρέμιο στον Παναθηναϊκό για τον Τετέ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442