Δύο ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς εξουδετέρωσε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας
Εναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό εξουδετέρωσε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας αργά το Σάββατο βράδυ στο Λέργκαν ενώ σχεδόν παράλληλα σήμανε συναγερμός για δεύτερη βόμβα έξω από το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ. Η δεύτερη βόμβα, σε παγιδευμένο όχημα, εξουδετερώθηκε την Κυριακή. Οι υποψίες των Αρχών στρέφονται σε ομάδες αυτονομιστών.
Εναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό εξουδετέρωσε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας αργά το Σάββατο βράδυ στο Λέργκαν ενώ την ίδια στιγμή σήμανε συναγερμός για δεύτερη βόμβα έξω από το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ. Η δεύτερη βόμβα, σε παγιδευμένο όχημα, εξουδετερώθηκε την Κυριακή.
Ο πρώτος μηχανισμός, με 40 κιλά εκρηκτικής ύλης, είχε τοποθετηθεί σε βαρέλι μπίρας κάτω από σιδηροδρομική γέφυρα στο Λέργκαν. Ο μηχανισμός, για τον οποίο δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, εντοπίστηκε τυχαία από πεζό που ειδοποίησε την αστυνομία.
Η δεύτερη έρευνα αφορούσε ύποπτο όχημα σταθμευμένο στο πάρκινγκ μακράς διάρκειας στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπέλφαστ. Τελικά, οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν το μηχανισμό την Κυριακή.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της δράσης ομάδων αυτονομιστών του IRA που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 και θέλουν συνένωση της επαρχίας με την Ιρλανδία.
Ο συναγερμός που κήρυξε δε συνδέεται με τις βόμβες που βρέθηκαν σε αεροσκάφη με προορισμό τις ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Αρκετά σπίτια στην περιοχή που εντοπίστηκε ο μηχανισμός εκκενώθηκαν και η σιδηροδρομική σύνδεση Μπέλφαστ-Δουβλίνο ανεστάλη. Μετά την εξουδετέρωση της βόμβας, στους κάτοικους επιτράπηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ οι συρμοί ξανάρχισαν να κινούνται.
Η αστυνομία έχει αποτρέψει τους τελευταίους μήνες αρκετές απόπειρες βομβιστικών ενεργειών.