Μάχη μέχρις εσχάτων στη Γαλλία κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στα χέρια των νέων περνά την Τρίτη η σκυτάλη των κινητοποιήσεων κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία για να καταστεί νόμος του κράτους. Οι νέοι δίνουν «ραντεβού» έξω από το κτίριο της Γερουσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για τη μεγάλη πανεθνική απεργία της Πέμπτης. Έληξε η απεργία σε τρία από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας.
Στα χέρια των νέων περνά την Τρίτη η σκυτάλη των κινητοποιήσεων κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία για να καταστεί νόμος του κράτους. Οι νέοι δίνουν «ραντεβού» έξω από το κτίριο της Γερουσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για τη μεγάλη πανεθνική απεργία της Πέμπτης.
Η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί παραμένει αμετακίνητη μπροστά στην αύξηση του ορίου ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, και πλήρους από τα 65 στα 67 έτη έως το 2017. Αμετακίνητα είναι και τα συνδικάτα έχοντας ήδη εξαγγείλει απεργία και για τις 6 Νοεμβρίου εάν δεν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση ή δεν ανοίξει διάλογο.
Η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία μετά το «ναι» της Γερουσίας το βράδυ της Παρασκευής.
Μία μικτή επιτροπή, αποτελούμενη από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές, προέβη τη Δευτέρα στην «εναρμόνιση» των τροποποιημένων κειμένων από τα δύο Σώματα. Το εναρμονισμένο κείμενο θα περάσει την Τρίτη για τελική έγκριση από τη Γερουσία και την Τετάρτη από τη Βουλή.
Μετά την υπογραφή από τον Γάλλο πρόεδρο και τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου, αναμένεται ότι ο νόμος θα δημοσιευθεί γύρω στις 15 Νοεμβρίου.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ απευθύνθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσω ραδιοφώνου στους απεργούς, καλώντας τους να δείξουν υπευθυνότητα.
Η υπουργός δήλωσε ότι το ημερήσιο κόστος των ζημιών από τις απεργίες εκτιμάται ανάμεσα σε 200 με 400 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας να συμφωνήσει με το συνολικό ύψος των 3 δισ. ευρώ, που κυκλοφορεί στους οικονομικούς κύκλους.
Απεργία τέλος σε τρία από 12 διυλιστήρια
Το απόγευμα της Δευτέρας έληξε η απεργία σε τρία από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας έπειτα από ψηφοφορία των εργαζομένων να θέσουν τέλος στην κινητοποίηση. Ανοίγουν τα διυλιστήρια στο Ράιχστετ της ανατολικής Γαλλίας και στις πόλεις Φο-συρ-μερ και Γκραβενσόν.
Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλικής Ένωσης Πετρελαϊκών Βιομηχανιών (Ufip) Ζαν-Λουί Σιλανσκί, καμία αποθήκη καυσίμων, εκτός από αυτές που βρίσκονται μέσα σε διυλιστήρια, δεν είναι αποκλεισμένη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.
Εντός της ημέρας ενδέχεται να διακοπεί η απεργία και σε δεύτερο διυλιστήριο της Γαλλίας. Περίπου το ένα τέταρτο των πρατηρίων καυσίμων, ειδικά στη δυτική Γαλλία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού.
Η απεργία στο λιμάνι της Μασσαλίας βρίσκεται πλέον στην 30ή ημέρα της και περίπου 70 πλοία περιμένουν αγκυροβολημένα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται στους δρόμους της Μασσαλίας εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
- Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων
- Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
- Καιρός: Νέα ατμοσφαιρική διαταραχή φέρνει κρύο, βροχές και χιόνια – Έντονη αστάθεια μέχρι τις Γιορτές
- Νεκρός ο διάσημος βαρύτονος Τζούμπιλαντ Σάικς μετά από πολλαπλές μαχαιριές – Συνελήφθη ο γιος του για τη δολοφονία του
- Χανιά: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442