Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» στην επέκταση των πακέτων στήριξης, λέει η Άνγκελα Μέρκελ

«Όχι» στην επέκταση των πακέτων στήριξης, λέει η Άνγκελα Μέρκελ

H Γερμανία δεν θα συμφωνήσει στην επέκταση των μέτρων στήριξης των υπεχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Βερολίνο για τους δημοσιονομικά «απείθαρχους» του ευρώ.

H Γερμανία δεν θα συμφωνήσει στην επέκταση των μέτρων στήριξης των υπεχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Βερολίνο για τους δημοσιονομικά «απείθαρχους» του ευρώ.

Η κυρία Μέρκελ πρόσθεσε ότι χρειάζονται «άλλες διαδικασίες» για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση των χρεών τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.

Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρεται σε «άλλες διαδικασίες» εννοεί αυτά που έγραψε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο κ. Σόιμπλε πρότεινε την αναστολή καταβολής των πόρων από το Αγροτικό και Περιφερειακό Ταμείο της ΕΕ για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες περί ελλειμμάτων και χρέους, καθώς και την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου τους στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin).

Ο κ. Σόιμπλε επιμένει εξάλλου ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν «αυτόματο» χαρακτήρα. Η ψηφοφορία των χωρών της ΕΕ στα θέματα αυτά πρέπει να υπακούει σε μια «αντεστραμμένη ειδική πλειοψηφία», δηλαδή, οι κυρώσεις να εφαρμόζονται, εκτός αν αντιτάσσεται σ’ αυτές μια πλειοψηφία χωρών.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αναμένεται, την Τετάρτη, να προτείνει την επιβολή προστίμων και το πάγωμα των κοινοτικών επιδοτήσεων στα κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τις νέες νομοθετικές προτάσεις θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της βελτίωσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα περιλαμβάνουν μία νέα διαδικασία, με ημι-αυτόματες κυρώσεις, όχι μόνο για τις χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και γι’ αυτές που το χρέος τους ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους.

Ειδικότερα, για τις χώρες με υπερβολικό δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή μείωσή του, κατά 5% ετησίως.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης, το οποίο όταν εντοπίζει «επικίνδυνες ανισορροπίες» στα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κράτους, θα ανάβει το «σήμα κινδύνου» και στη συνέχεια η Επιτροπή θα προβαίνει στις απαραίτητες διορθωτικές συστάσεις προς το συγκεκριμένο κράτος.

Τα κράτη που αγνοούν τις συστάσεις της Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος και χρέους θα υποχρεώνονται σε πρόστιμο το οποίο θα αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ τους. Την απόφαση για την επιβολή προστίμου θα μπορεί να την παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορεί να ακυρωθεί, μόνο με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου υπουργών.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με την έκταση των κυρώσεων. Η Βρετανία θέλει να τις περιορίσει μόνο στους κόλπους της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία, μαζί με τη Σουηδία και αρκετές χώρες από την ανατολική Ευρώπη θέλουν οι κυρώσεις να εφαρμόζονται σε όλους.

Επίσης, είναι διχασμένες στο κατά πόσο η επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να είναι άμεση.

Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία είναι υπέρ των ημι-αυτόματων κυρώσεων, κάτι με το οποίο φαίνεται πως δεν συναινούν η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο. που επιθυμούν οι κυρώσεις να επιβάλλονται από τα κράτη και όχι από την Επιτροπή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024