Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου προκαλεί η θεραπεία της ακμής
Νέα Υόρκη: Η ακμή είναι γενικά μια δυσάρεστη κατάσταση για τους εφήβους. Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την αντιμετώπισή της, σε ορισμένους ασθενείς προκαλούν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Νέα Υόρκη: Η ακμή είναι γενικά μια δυσάρεστη κατάσταση για τους εφήβους. Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την αντιμετώπισή της, σε ορισμένους ασθενείς προκαλούν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Δρ Ντέιβιντ Μαργκολίς, «οι εντερικές διαταραχές είναι μια σπάνια παρενέργεια της θεραπείας της ακμής, ωστόσο παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η δραστική ουσία ισοτρετινοίνη, μπορεί να είναι η αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, σε ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρής μορφής ακμή».
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology, η επιστημονική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου θέλησε να μελετήσει αν τααντιβιοτικά παίζουν ρόλο στην πρόκληση της εντερικής νόσου, δεδομένου ότι οι ασθενείς που παίρνουν ισοτρετινοίνη, μπορεί γενικώς να έχουν κάνει χρήση αντιβιοτικών για μήνες ή και χρόνια.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ιατρικά αρχεία για περισσότερους από 94.487 Βρετανούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με ακμή την περίοδο 1998-2006.
Διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, διπλασίαζε τον κίνδυνο εκδήλωσης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Εκ των 207 περιπτώσεων φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που διαγνώστηκαν, οι 152 αφορούσαν λήπτες ενός εκ των τριών συχνότερα συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών από την ομάδα της τετρακυκλίνης και 55 είχαν πάρει άλλα αντιβιοτικά.
Οι ασθενείς που είχαν πάρει δοξυκυκλίνη είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, συγκριτικά με εκείνους που είχαν πάρει μινοκυκλίνη ή τετρακυκλίνη.
health.in.gr
- Η La Liga πάει τους παίκτες στα δικαστήρια
- «Καραγκιόζη… Χάσαμε τον Αϊ Βασίλη!»: Με τη Ματίνα Νικολάου στο θέατρο Σκιών του Π. Χατζηαναγνώστου
- Γιατί η πολιτική φαντασία έχει πεθάνει – και πώς να την αναστήσουμε
- Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής σε κλίμα κακοκαιρίας
- Κακοκαιρία Byron: Κλειστά τα διόδια Ελευσίνας στο ρεύμα προς Κόρινθο – Ταλαιπωρία για εκατοντάδες οδηγούς
- Προπονήσεις: Γιατί είναι πιο δύσκολες τον χειμώνα;
- Τα SOS της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία – Τα ποσά που θα δοθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442