Δεν σχετίζεται με την υπογονιμότητα η βρεφική λευχαιμία
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που έχουν συλληφθεί κατόπιν θεραπείας υπογονιμότητας δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από όσα έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, να εκδηλώσουν βρεφική λευχαιμία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Human Reproduction.
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που έχουν συλληφθεί κατόπιν θεραπείας υπογονιμότητας δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από όσα έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, να εκδηλώσουν βρεφική λευχαιμία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Human Reproduction.
Η βρεφική λευχαιμία εκδηλώνεται πριν το παιδί συμπληρώσει το πρώτο έτος ζωής του και πιστεύεται ότι είναι διαφορετική νόσος από την λευχαιμία των νηπίων και μεγαλύτερων παιδιών. Η πάθηση βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνια με μόλις 150 περιπτώσεις να καταγράφονται ετησίως στις ΗΠΑ.
Παλαιότερη μελέτη όμως είχε σχετίσει τις θεραπείες κατά της υπογονιμότητας με την βρεφική λευχαιμία. Ο Δρ Λογκαν Σπέκτορ από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 443 παιδιά που είχαν νοσήσει και τα συνέκρινε με 324 υγιή παιδιά. Όλα είχαν διαγνωστεί μεταξύ 1996 και 2006.
Δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ γονικής υπογονιμότητας ή θεραπείας κατά της υπογονιμότητας και του κινδύνου εκδήλωσης βρεφικής λευχαιμίας. Ενώ διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από γυναίκες που δεν προσπαθούσαν να συλλάβουν έναντι των γυναικών που προσπαθούσαν λιγότερο από 12 μήνες.
Ο ερευνητής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορούν να αποκλειστούν μεγάλες αυξήσεις του κινδύνου που σχετίζονται με την υπογονιμότητα του ζεύγους ή την θεραπεία της κατάστασης.
Πάντως το θέμα του κατά πόσο οι θεραπείες κατά της υπογονιμότητας ή η ίδια η υπογονιμότητα σχετίζονται με τους παιδιατρικούς καρκίνους παραμένει ανοιχτό. Και ο Δρ Σπεκτορ θα συνεχίσει την έρευνα του.
health.in.gr
- Κάρπαθος: Ανάμεσα στα 10 ομορφότερα μέρη του πλανήτη για το 2026
- Τον δείχνουν σαν έναν φθηνό εγκληματία, είναι ταπεινωτικό – Η οικογένεια του Μάρτι Ράισμαν «καταδικάζει» το Marty Supreme
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Το σκίτσο του Κώστα Σκλαβενίτη για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Κρήτη: 586 άνθρωποι πέθαναν σε τροχαία από το 2015 – 2025
- Η Marca ξεχώρισε τον Κωνσταντέλια: «Άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ»
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ γάμοι, βαπτίσεις και άλλες δεξιώσεις για εντοπισμό φοροδιαφυγής
- Eξαφάνιση Λόρας: Μυστήριο με 18χρονη φίλη της που μένει στου Ζωγράφου – Τι ερευνούν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442