Κοινά παυσίπονα μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Ουάσινγκτον: Τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν καλό θα είναι να αποφεύγουν τη λήψη ασπιρίνης ή ακεταμινοφαίνης δύο εβδομάδες πριν και μετά τον εμβολιασμό, συνιστούν Αμερικανοί ερευνητές -τα παυσίπονα αυτά μειώνουν την παραγωγή αντισωμάτων.
Ουάσινγκτον: Τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν καλό θα είναι να αποφεύγουν τη λήψη ασπιρίνης ή ακεταμινοφαίνης δύο εβδομάδες πριν και μετά τον εμβολιασμό, συνιστούν Αμερικανοί ερευνητές -τα παυσίπονα αυτά μειώνουν την παραγωγή αντισωμάτων.
«Αν παίρνετε ασπιρίνη συστηματικά, όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους που ακολουθούν αγωγή για καρδιοπάθεια, ή ακεταμινοφαίνη για τον πόνο και τον πυρετό, και κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην έχεται καλή ανοσολογική απόκριση» προειδοποιεί ο Τσαρλς Μπράουν, επικεφαλής της νέας μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.
«Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου COX-1, το οποίο δρα στους ιστούς όλου του σώματος. Διαπιστώσαμε ότι αν κανείς μπλοκάρει το COX-1, ενδέχεται να μειωθεί η ποσότητα των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός» εξηγεί.
Η έρευνά του, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, δημοσιεύεται στο Journal of Immunology.
Τα ένζυμα της οικογένειας COX παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ανοσολογικών και φλεγμονωδών αντιδράσεων, αν και οι λειτουργίες τους δεν είχαν διαλευκανθεί πλήρως.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται και από τα μη στεροειδή αντιφλεμονώδη που αναστέλλουν το ένζυμο COX-2.
health.in.gr
- Μητσοτάκης: «Και ναι και όχι» για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ για τη Γάζα – Συνέντευξη στο Euronews
- Έκλεισε η συμφωνία για τη σωτηρία του TikTok στις ΗΠΑ – Τι προβλέπει
- Η μεγάλη ώρα της Ελλάδας: Η Εθνική πόλο κόντρα στην Ουγγαρία για το ιστορικό πρώτο μετάλλιο
- Κάρπαθος: Ανάμεσα στα 10 ομορφότερα μέρη του πλανήτη για το 2026
- Τον δείχνουν σαν έναν φθηνό εγκληματία, είναι ταπεινωτικό – Η οικογένεια του Μάρτι Ράισμαν «καταδικάζει» το Marty Supreme
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Το σκίτσο του Κώστα Σκλαβενίτη για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Κρήτη: 586 άνθρωποι πέθαναν σε τροχαία από το 2015 – 2025
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442