«Φρένο» από το ΣτΕ στη δόμηση της Μυκόνου
Κάποιες από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ για δόμηση στην περιοχή του Δήμου Μυκόνου ακύρωσε το ΣτΕ μετά από προσφυγές της αυτοδιοίκησης και κατοίκων. Οι διατάξεις αφορούσαν τον καθορισμό της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, των ορίων κατάτμησης και των περιορισμών δόμησης.
106
Το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε μερικές διατάξεις Προεδρικού Διατάγματος του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ για καθορισμό Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (20Ε), καθορισμό κατωτάτων ορίων κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στις εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 στην περιοχή του δήμου Μυκόνου.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο δήμος Μυκόνου, η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας ζητούσαν να ακυρωθεί το εν λόγω διάταγμα.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, απαγορεύθηκε η κατά παρέκκλιση δυνατότητα δόμησης σε παραλιακές τοποθεσίες της Μυκόνου, σε οικόπεδα με μειωμένη επιφάνεια, σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κλπ, ενώ απαγορεύθηκε και η ανέγερση αποθηκών, στάβλων κλπ που μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας μετατρέπονται σε κατοικίες.
Στις αποφάσεις αναφέρεται ότι περιορισμοί που τίθενται με το διάταγμα για την ανέγερση κατοικιών δεν είναι αντίθετοι στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία της ιδιοκτησίας των πολιτών, αλλά ούτε προσκρούουν οι περιορισμοί αυτοί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Τέλος, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θεωρούν ότι οι πολεοδομικοί περιορισμοί έχουν ως αποτέλεσμα «την ουσιώδη στέρηση της χρήσης της ιδιοκτησίας τους», έχουν τη δυνατότητα να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανεμοδαρμένα Ύψη – Ο Τζέικομπ Ελόρντι και η Μάργκοτ Ρόμπι απόλαυσαν την ερωτική ιστορία «στην πραγματικότητα»
- Το κίνημα για τα Τέμπη έγινε για περισσότερη δημοκρατία όχι για λιγότερα δικαιώματα
- «Θέλει μεγάλη αυτοπεποίθηση να κάνει κάτι τέτοιο» – Ο Ανρί αποθέωσε τον Κωστούλα για το «ψαλιδάκι» (vids)
- Αυξήσεις και φέτος στα ασφάλιστρα υγείας
- Να δώσει συνέχεια στο σερί κόντρα στη Μακάμπι ο Ολυμπιακός – Ψάχνει αντίδραση στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Με… όπλο τον κόσμο του και στόχο μόνο τη νίκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός
- Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις λόγω των ισχυρών ανέμων
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Αφαιρέθηκε από νέα ταινία της Amazon μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442