«Τι Απέγιναν τα Όνειρά μας» στο Doc on Air, στις 00.00
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι το πρώτο από τα τρία ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα της εκπομπής στην Πτώση του Τείχους. Προλογίζει ο Λ. Αντωνόπουλος. Σαν σήμερα 20 χρόνια πριν η πτώση του Τείχους του Βερολίνου σηματοδοτούσε για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο το τέλος μιας εποχής και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Πέρα όμως από […]
Σαν σήμερα 20 χρόνια πριν η πτώση του Τείχους του Βερολίνου σηματοδοτούσε για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο το τέλος μιας εποχής και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Πέρα όμως από την κατάρρευση και αναθεώρηση του πολιτικού σκηνικού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι απλοί άνθρωποι βίωσαν με δραματικό τρόπο μια εκ βάθρων ανατροπή του κόσμου τους.
«Ο Κομμουνισμός είναι η νεολαία, τα νιάτα της ανθρωπότητας» διεκήρυττε ο Paul Vaillant-Couturier ένας διάσημος Γάλλος κομμουνιστής τη δεκαετία του ’30.Αυτό ακριβώς πίστευαν τα νεαρά αγόρια και κορίτσια στην Ανατολική Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Τσεχοσλοβακία.
Αυτούς τους νέους τότε, ώριμους σήμερα ενήλικες, θα παρακολουθήσουμε 20 χρόνια μετά. Θα εξομολογηθούν τους φόβους τους, τον τρόπο που βίωσαν αυτή την αλλαγή, την νοσταλγία κάποιων για μια πιο εύκολη και απλή ζωή, τις προσδοκίες που διαψεύστηκαν και χάθηκαν με την εγκαθίδρυση του καπιταλισμού, το χάσμα που τους χωρίζει από τη νέα γενιά.
Οι γείτονές μας της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα και προβλήματα με εμάς.
Σήμερα όμως το ερώτημά τους «Η δημοκρατία, η εθνική υπερηφάνεια, η λατρεία του χρήματος, η ατομική ελευθερία είναι αυτά που τελικά δίνουν νόημα και ουσία στην ζωή μας;» μένει να απαντηθεί. Ένα ντοκιμαντέρ που προσεγγίζει με σπάνια ευαισθησία και κατανόηση τους απλούς πρωταγωνιστές που τους έμελλε να ζήσουν ανάμεσα σε δύο κόσμους, σε δύο κοσμοθεωρίες.
Αλήθεια τι απέγιναν τα όνειρά τους;
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι το πρώτο από τα τρία ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα της εκπομπής στην Πτώση του Τείχους.
Σκηνοθέτης: Paul Jenkins
Μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ με την ARTE GEIE και την BO TRAVAIL
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)


















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442