Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου), στο αίμα.
Η πλειοψηφία των διαβητικών ανήκουν σε έναν από τους δύο τύπους:
α) σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Εμφανίζεται κατά κανόνα σε παιδιά και νέους ενήλικες.
β) σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στον οποίο το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός, ή η ινσουλίνη δε λειτουργεί αποτελεσματικά.
Παράγοντες κινδύνου: Όσον αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, δεν υπάρχουν, γνωστοί τουλάχιστον, παράγοντες κινδύνου. Αντίθετα, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 υπάρχουν παράγοντες κινδύνου και είναι οι ακόλουθοι:
• Μέτρηση σακχάρου αίματος στους ενήλικες ανά 3ετία και ανά 2ετία στα παχύσαρκα άτομα. • Σωστή διατροφή: – Αποφυγή ραφιναρισμένων υδατανθράκων (ζάχαρη, λευκό αλεύρι, σακχαρούχα ποτά). – Πρόσληψη υδατανθράκων που ανευρίσκονται στο ρύζι, στα δημητριακά, στα όσπρια και στα περισσότερα φρούτα (αποδομούνται αργά και έτσι διατηρούν σταθερό τον δείκτη σακχάρου). • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους • Συστηματική φυσική άσκηση
Γιάννης Τούντας Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)