Την ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών ενισχύουν τα λιπαρά οξέα του μητρικού γάλακτος
Νέα Υόρκη: Τα ω-3 λιπαρά που εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη των πρόωρων βρεφών μετά την γέννηση τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Lipids in Health and Disease.
Νέα Υόρκη: Τα ω-3 λιπαρά που εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη των πρόωρων βρεφών μετά την γέννηση τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Lipids in Health and Disease.
Σε μελέτη που οργάνωσε η Δρ Μαρία Ταβαρες ντο Καρμο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζάνερο με δείγμα 37 πρόωρα νεογνά διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα περιέχονταν στο μητρικό γάλα, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη ως προς το ύψος, το βάρος και την περίμετρο του κρανίου εντός των πρώτων έξι μηνών της ζωής του ατόμου.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την σημασία που έχει η κατανάλωση από την μητέρα ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα διατροφικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μεταφέρονται στο μητρικό γάλα και επηρεάζουν το παιδί.
Ενδεχομένως να είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τα πρόωρα νεογνά που τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους κατά την γέννηση τους, να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μέσω του μητρικού γάλακτος.
Είναι γνωστό ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη των οφθαλμών, τόσο πριν την γέννηση όσο και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Το μητρικό γάλα φυσιολογικά περιέχει λιπαρά, αλλά οι συγκεντρώσεις εξαρτώνται άμεσα από τη μητρική διατροφή.
Η κύρια διατροφική πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο κολιός, η σαρδέλα και ο τόνος. Ωστόσο, επειδή τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης πιθανόν να περιέχουν υδράργυρο, που είναι τοξικός για τα αναπτυσσόμενα νευρικά κύτταρα, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες των παραπάνω ψαριών.
Οι ειδικοί συστήνουν στις μέλλουσες και θηλάζουσες μητέρες να περιορίζουν την κατανάλωση των ψαριών στα 340 γραμμάρια (το αντίστοιχο δύο μεσαίων γευμάτων) την εβδομάδα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ψαριών με υψηλά επίπεδα υδραργύρου όπως ο ξιφίας.
Aλλες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το κραμβέλαιο.