Σινο-αμερικανική (φραστική) σύγκλιση για «ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη»
Σε διαλλακτικό τόνο κινούνται οι δημόσιες δηλώσεις των Αμερικανών και των Κινέζων αξιωματούχων στο πλαίσιο του στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου που εγκαινίασαν οι δύο πλευρές. Εντούτοις, οι προσδοκίες για ουσιαστικά αποτελέσματα στα θέματα-αγκάθια, όπως του εμπορικού ελλείμματος, είναι μικρές.
Σε διαλλακτικό τόνο κινούνται οι δημόσιες δηλώσεις των Αμερικανών και των Κινέζων αξιωματούχων στο πλαίσιο του στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου που εγκαινίασαν οι δύο πλευρές. Εντούτοις, οι προσδοκίες για ουσιαστικά αποτελέσματα στα θέματα-αγκάθια, όπως του εμπορικού ελλείμματος, είναι μικρές.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, τόνισε την επιθυμία των δύο χωρών να συνεργαστούν την επαύριον της κρίσης προς την κατεύθυνση μίας «ισορροπημένης παγκόσμιας ανάπτυξης», καθώς οι διήμερες συνομιλίες κυβερνητικών στελεχών στην Ουάσινγκτον έφταναν στο τέλος τους.
Το αυξημένο έλλειμμα ΗΠΑ έχει ανησυχήσει το Πεκίνο, όπως και ο κίνδυνος πληθωρισμού, που μπορoύν να θέσουν σε κίνδυνο τις κινεζικές επενδύσεις -φόβους στους οποίους αναφέρθηκαν εκτενώς τα οικονομικά επιτελεία της Κίνας στις συναντήσεις τους με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.
Από την άλλη, εν όψει του αυξημένου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιό της με την Κίνα, η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Πεκίνο να ενισχύσει την εσωτερική της εμπορική κατανάλωση, ενώ τη διαβεβαίωσε ότι τα πακέτα οικονομικής στήριξης και η νομισματική πολιτική που ακολουθούν δεν θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.
Στις συνομιλίες εξετάστηκε και η ανάγκη «επαγρύπνησης» εναντίον φραγμών προστατευτισμού στο εμπόριο, όπως και η αναδιάρθρωση διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η υψηλή θέση των συμμετεχόντων από την αμερικανική πλευρά δείχνει τη σημασία που δείχνει η Ουάσιγκτον για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, της οποίας η ανάπτυξη δεν φαίνεται να μπορεί να ανασχεθεί ακόμη και μεσούσης της κρίσης: εκτός από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομίας και τον πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, μέρος πήραν και ο Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Ντέιβιντ Σάμμερς, και ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα εμπορίου, Ρον Κερκ.