Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επανέρχονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών με φόντο την προεδρική εκλογή του 2010

Επανέρχονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών με φόντο την προεδρική εκλογή του 2010

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, ωστόσο, δέχεται εισηγήσεις για εκλογές το Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι εκλογές θα οδηγήσουν σε «διαχειρίσιμη ήττα» και τελικά νέες κάλπες το Μάρτιο του 2010 με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

30

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, ωστόσο, δέχεται εισηγήσεις για εκλογές το Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι εκλογές θα οδηγήσουν σε «διαχειρίσιμη ήττα» και τελικά νέες κάλπες το Μάρτιο του 2010 με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

hspace=0Oι δηλώσεις Καραμανλή στις Βρυξέλλες

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει ως εξής: αν η ΝΔ ηττηθεί με μικρή διαφορά -ενδεχομένως κάτω και από το 4,4% των ευρωεκλογών- θα διατηρεί ελπίδες επανόδου το Μάρτιο του 2010, όταν η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι εισηγητές του πρωθυπουργού εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ -νικητής των πρόωρων εκλογών- δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, θα καταρρεύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κόσμου του Επενδυτή, η εντολή που έχει δοθεί στα στελέχη της Ρηγίλλης είναι επιστροφή από τις θερινές διακοπές μέχρι τις 10 Αυγούστου. Το ίδιο ισχύει και για τις διοικητικές υπηρεσίες του κόμματος, όπως ο τομέας των ετεροδημοτών.

Πάντως, άλλα στελέχη εντός της κυβέρνησης απορρίπτουν αυτές τις εισηγήσεις, ζητώντας μακροπρόθεσμη στρατηγική. Μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογέςθα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Σημείο-«κλειδί» θεωρούνται οι αλλαγές σεπρόσωπα και ρόλους, ώστε η εικόνα της κυβέρνησης να αλλάξει τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδοπολιτικής.

Από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά πολιτικές ουσίας για τις οποίες και ο ίδιος θα κριθεί.

Για το αν πρέπει να γίνει ανασχηματισμός ρωτήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το θέμα του ανασχηματισμού είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο