Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πολώνουν την προεκλογική αντιπαράθεση

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πολώνουν την προεκλογική αντιπαράθεση

Δύο Κυριακές πριν από τις ευρωεκλογές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον όγκο των ψηφοφόρων που κινούνται προς την αποχή, αλλά και τις διαρροές τους. Η πολυσυλλεκτικότητα που παρουσιάζουν οι έλληνες Πράσινοι προκαλεί ανησυχία σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

28

Δύο Κυριακές πριν από τις ευρωεκλογές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον όγκο των ψηφοφόρων που κινούνται προς την αποχή, αλλά και τις διαρροές τους. Η πολυσυλλεκτικότητα που παρουσιάζουν οι έλληνες Πράσινοι προκαλεί ανησυχία σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η αποχή ψηφοφόρων από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου προβληματίζει ιδιαιτέρως τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, για διαφορετικούς όμως λόγους το καθένα. Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, ο προβληματισμός δεν λείπει, δεδομένου ότι -με εξαίρεση το ΚΚΕ- υψηλές τάσεις αποχής παρουσιάζονται και στις δικές τους τάξεις.

Αυτή την περίοδο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ένα ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν την αποχή, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 7 και 13%· πολύ χαμηλότερο από την αποχή που καταγράφεται στις εκλογές πόσο μάλλον στις ευρωεκλογές: το 2004 το ποσοστό αποχής ήταν 36,8% και κατεγράφη ως το υψηλότερο στη μεταπολιτευτική ιστορία.

Με βάση αναλύσεις κομματικών επικοινωνιολόγων, που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, στις προηγούμενες ευρωεκλογές απείχε το 13% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 12% του ΣΥΡΙΖΑ, το 12% του ΛΑΟΣ, το 1,5% του ΚΚΕ και το 24,5% του ΠαΣοΚ, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2004. Η στάση αυτή, κατά προφανή τρόπο, εκτίναξε στα ύψη τη διαφορά υπέρ της ΝΔ.

Οπως σημειώνουν αναλυτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, το κρίσιμο στοιχείο στις επικείμενες εκλογές θα είναι η ενδεχόμενη ανακατανομή αυτών των ποσοστών. Σήμερα στη Ρηγίλλης, εκτιμούν ότι η τάση ψηφοφόρων προς την αποχή είναι υψηλότερη στον χώρο της ΝΔ, αν και αμφισβητούν έρευνες που ανεβάζουν το σχετικό ποσοστό στο 26%.

Στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το θέμα της αποχής από διαφορετική σκοπιά. Δεν λαμβάνουν τόσο υπόψη τους τα ποσοστά που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις και επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα με ποιοτικές αναλύσεις. Αναμένουν πάντως ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ποσοστό της αποχής θα κινηθεί πάνω-κάτω στα επίπεδα του 2004· απλώς ελπίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος ψηφοφόρων που δεν θα προσέλθει καν στις κάλπες θα προέρχεται από τη ΝΔ.

Ποιος φοβάται τους Οικολόγους;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μόνο μη κοινοβουλευτικό κόμμα που αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς τα ποσοστά του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτά τα ποσοστά θα μεταφραστούν σε ψήφους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις του οι Οικολόγοι είχαν ποσοστά που βρίσκονται στο 6%.

Oι Οικολόγοι παρουσιάζουν επίσης μια εκπληκτική πολυσυλλεκτικότητα -δέχονται εισροές από όλα τα κόμματα. Οι (δυνητικοί) ψηφοφόροι τους προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από αστικά κέντρα, οι μισοί ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών και ο ένας στους τέσσερις στην ομάδα 45-64 ετών.

Ωστόσο στην έρευνα της εταιρείας Αlco το 70% της δύναμης των Οικολόγων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει. Ρευστό θεωρούν το πολιτικό σκηνικό και άλλοι ερευνητές επισημαίνοντας ότι, αν καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική, θα ευνοηθεί το ΠΑΣΟΚ, αν όμως εκφραστεί μια ευρύτερη καταδίκη του πολιτικού συστήματος θα ευνοηθούν τα εξωσυστημικά κόμματα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα αποφεύγουν τις ευθείες επιθέσεις κατά των Οικολόγων Πράσινων. Η Ρηγίλλης προσπαθεί να συσπειρώσει τη χαλαρή βάση του κόμματος στη λογική της θετικής ψήφου υπέρ του κόμματος και αντιμετωπίζει τους Οικολόγους σαν σωσίβιο για τη ΝΔ, διαφορετικά η ψήφος διαμαρτυρίας θα ευνοούσε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν σε μελλοντική συνεργασία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει αυξανόμενες απώλειες προς τους Οικολόγους, έχοντας δώσει την εντύπωση ότι δεν απειλείται η πρωτιά της στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του, γι΄ αυτό δεν πάει κόντρα στο ρεύμα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του αποφεύγουν να συγκρούονται με τους υποψηφίους των Οικολόγων.

O ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μάχονται με τους Οικολόγους Πρασίνους για την τρίτη θέση. Την ίδια ώρα οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα εθνικά θέματα (λ.χ. πως τα Σκόπια μπορούν, στο πλαίσιο του αυτοπροσδιορισμού, να ονομάζονται Μακεδονία, ότι πρότεινε να δοθεί το όνομα Κεμάλ Ατατούρκ σε δρόμο της Θεσσαλονίκης) έχουν ξεσηκώσει εναντίον τους τον ΛΑΟΣ και άλλες πατριωτικές ομάδες.

Συνεντεύξεις στον Κυριακάτικο Τύπο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τονίζει Καθημερινή ότι η πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο με στόχο την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι «υποκριτική». Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, προτείνει την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της δικαστικής ηγεσίας και ως τη συνταγματική αναθεώρηση, η επιλογή να γίνεται με τη συμμετοχή της Βουλής, ώστε να αποκλείονται οι κομματικές τοποθετήσεις.Ως πρώτη παρέμβαση για την αυτονόμηση της πολιτικής από τα συμφέροντα, προτάσσει ένα νέο εκλογικό σύστημα, «προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου».

Η Αλέκα Παπαρήγα από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία απευθύνει έκκληση για την ψήφιση του ΚΚΕ, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά του κόμματος και «να σιγουρευτεί ο τρίτος βουλευτής». Ταυτόχρονα αφήνει έμμεσες αιχμές καιτά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ «δεν κάνει κανένα καμουφλάζ, πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά», για να καταλήξει: «Δεν είναι κόμμα φούσκα, δεν είναι ένα κόμμα ανάχωμα. Είναι ένα κόμμα χειραφετημένο, ανεξάρτητο από την κυρίαρχη πολιτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από Το Βήμα της Κυριακής θεωρεί «κάθε άλλο παρά χαλαρή» την ψήφο στις 7 Ιουνίου και καλεί τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν τις κάλπες παρά τις… ξαπλώστρες της παραλίας για να δώσουν «ηχηρή σφαλιάρα» στα μεγάλα κόμματα. Σχετικά με την απόφαση του κ. Αλ.Αλαβάνου να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «είμαστε όλοι στη μάχη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο